Nieuws

Intel geeft na 50 jaar Wet van Moore op

Een halve eeuw lang pompte Intel nieuwe chips naar buiten op het tempo van de Wet van Moore, maar daar komt nu eindelijk een einde aan.

Intel claimt dat de Wet van Moore nog leeft, maar de toekomstplannen van ’s werelds belangrijkste chipfabrikant lijken het tegendeel te bewijzen. Het ziet er immers naar uit dat het bedrijf komaf maakt met het tik-tok-principe dat al sinds jaar en dag de ontwikkeling van nieuwe processors leidt.

Tiktok

Een tik is hier het verkleinen van het productieproces, zoals bijvoorbeeld vorig jaar van 22 nanometer naar 14 nanometer, een tok volgt een jaar later. Daarbij optimaliseert Intel z’n processor-architectuur. Dit jaar zijn we toe aan een tok: de Skylake-architectuur. Daarover vernemen we volgende maand normaliter meer.

Volgens het schema wil dat zeggen dat we in 2016 de eerste 10 nm-chips moeten zien, maar daar blijkt Intel niet aan toe te komen. Intel zal eerst nog een derde 14 nm-chipsreeks voorstellen: Kaby Lake. Pas in de tweede helft van 2017 zal het Amerikaanse bedrijf de 10 nm-processor voorstellen. Dat vertelde CEO Brian Krzanich zelf.

Vertraging

De vertraging van het vernieuwingsproces komt niet bepaald als een verrassing. Het was al even duidelijk dat Intel moest zwoegen om het verschroeiende tempo bij te houden. Concurrent AMD haakte al lang geleden af. Momenteel ziet het er naar uit dat Intels ontwikkelingscyclus voor nieuwe processen vertraagd is van 2 jaar naar 2,5 jaar en er is geen reden om te denken dat de chipgigant snel een tweede adem zal vinden.

Na 10 nanometer komen we immers op onbekend terrein: silicaat, dat al sinds het ontstaan van de microchip dienst heeft gedaan als semigeleider voor de transistor,  is niet het juiste materiaal om 10 nm-chips mee te bouwen. Daarvoor zal andere technologie nodig zijn. Zowel IBM als het Leuvense Imec boeken momenteel veelbelovende resultaten met een legering uit silicaat en germanium.

Weg met Moore

De vertraging van Intels ontwikkelingscyclus is het einde van een tijdperk. Toen Gordon Moore in 1965 de Wet van Moore lanceerde door te stellen dat de hoeveelheid transistors in een microchip iedere twee jaar zou verdubbelen, had de mede-oprichter van Intel het bij het juist eind. Een halve eeuw hield zijn voorspelling stand, maar vandaag lijken we dus aan het einde van een tijdperk te staan.

intelwet van moore

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken