Windows 10 getest: dag 4 – 5
Een weekend met Windows 10: het had een grondige test kunnen zijn, maar het fantastische weer heeft mijn uren thuis op mijn desktop grondig beperkt. Het ideale moment om mijn Lenovo Thinkpad Yoga 14 thuis van Windows 10 te voorzien om op verplaatsing ervaringen te verzamelen.
Gestures
Het eerste wat me wel opvalt, is dat Windows 10 veel aanraakvriendelijker is geworden. Mijn vorige twee toestellen waarop ik Windows 10 testte, gebeurde telkens met muis en toetsenbord of via een touchpad. Mijn ervaring met Windows 8 was eerder beperkt, maar ik voelde me nooit echt thuis in dat OS. Nu is het anders met Windows 10, aangezien je gemakkelijk met één druk op de knop kan wisselen tussen Tabletmodus en desktop via het Notificatiecentrum.
Ondanks dat Windows 8 geoptimaliseerd was voor aanraakschermen, voelde het erg geforceerd aan. Zeker op vlak van multitasken was Windows 8 een absolute ramp. Dat hebben ze bij Microsoft goed begrepen, want Windows 10 werkt heerlijk met enkele simpele gestures. De meest gebruikte bij mij is het slepen vanaf de linkerrand naar binnen. Daar krijg je direct te zien welke vensters actief zijn, en kan je direct kiezen wat je nodig hebt. Hetzelfde als Windows + Tab eigenlijk.
Tabletmodus
Op dag 2 heb ik nog liggen zeuren over de sneltoets Windows + pijltjestoets. Hiermee kan je vensters snel over een helft van een scherm verdelen, zodat je werkvlak optimaal wordt benut. In Windows 10 krijg je voortaan bij die actie een extra mogelijkheid om te kiezen wat je wil maximaliseren aan de andere kant. Vervelend voor desktopsituaties, maar bij een aanraakscherm heeft het wel veel meer nut.
Het enige wat je nu moet doen, is het venster naar de linker- of rechterkant van het scherm vegen, om het over een helft te tonen. De andere helft toont automatisch de actieve vensters, zodat je handig de tweede helft kan invullen. Superpraktisch om te multitasken en een bijzonder goede zet van Microsoft. Waarom hebben ze hier niet eerder aan gedacht?
Wanneer je op Tabletmodus tikt zal het actieve programma ook automatisch vergroten naar het volledige scherm. Wil je dan met schermhelften werken, dan moet je terug ‘Snappen’ zoals je dat vroeger deed. Niet echt handig naar mijn mening, maar wie het ondertussen in de vingers heeft, kan het blijven gebruiken.
Naadloos
Nadat ik Windows 10 op drie verschillende toestellen heb geïnstalleerd, moet ik Microsoft toch een pluim geven. Alle systemen werkten perfect na de upgrade, en alles is exact op dezelfde plaats gebleven. Zelfs mijn post-its werden probleemloos overgenomen. Geen enkele keer ben ik op een programma gebotst dat weigerde te werken.
Mocht je niet echt zin hebben in Windows 10 en vond je Windows 7 beter (Windows 8 geloven we niet), dan kan je telkens gewoon downgraden naar de vorige versie. Voorlopig zie ik daar het nut nog niet van in, aangezien Windows 10 stabiel genoeg is om de overstap te maken.
Desktop onderdelen
Ik heb een oude printer thuis staan in mijn thuisnetwerk, maar die gebruik ik maar heel zelden. Ik heb die op mijn Windows 7-computer nooit geïnstalleerd, maar tot mijn verbazing staat de printer er al automatisch in. Zelfs met bijhorend prentje, heel bizar eigenlijk dat ik niet meer manueel de printer in het netwerk moet toevoegen en drivers moet gaan zoeken.
Zeker bij de overstap van mijn desktop naar Windows 10 had ik extra strubbelingen verwacht, maar niets is minder waar. De SSD’s in RAID-configuratie werden juist herkend, net als de SATA-controller, grafische kaarten, wifi, bluetooth, scanner, muis, toetsenbord en kaartlezer. Het enige wat ik moest doen, is mijn Razer Imperator-muis even uit de usb-aansluiting trekken, en opnieuw inpluggen. Meer drama heb ik niet gevoeld.
Gamen
Het weekend betekent tijd om te gamen, en dat verliep verrassend goed met Windows 10. In mijn desktop zitten twee AMD Radeon 290X-kaarten in Crossfire, en die werkten onmiddellijk van zodra ik de laatste nieuwe drivers had gedownload van de AMD-website. Steam en GoG heeft mijn waslijst aan spellen probleemloos overgezet naar Windows 10, zonder dat er iets opnieuw moet worden gedownload of geïnstalleerd.
Op vlak van prestaties had ik wat schrik dat de drivers misschien nog niet stabiel genoeg zouden zijn, maar daar is gelukkig niets van waar. Ik heb snel de prestaties vergeleken tussen Windows 7 en Windows 10 met de volgende spellen: The Witcher 3, F1 2015, Rocket League, Tomb Raider, Dirt en Project CARS. Enkel bij Dirt merkte ik een heel klein beetje prestatieverlies, maar dat spel is ook nog wel Early Access op Steam. Alle andere games lieten identieke prestaties noteren. Voor gamers is er geen enkele reden om niet naar Windows 10 te upgraden. Zeker met DirectX 12 in het verschiet, biedt het alleen maar voordelen.
Candy Crush Saga
Toeval wil dat al mijn geüpgrade machines allemaal van Windows 7 of Windows 8 Professional komen. Dat heeft als resultaat dat er nu overal Windows 10 Professional staat geïnstalleerd. Wie echter van een Windows 7 of 8 Home Edition komt, krijgt Windows 10 Home. Daar hangt blijkbaar ook sowieso Candy Crush Saga aan vast, een samenwerking tussen Microsoft en King. Wie het niet wil, kan het gewoon verwijderen van zijn computer.
Patience is ook nog altijd standaard van de partij, maar dan onder de noemer Microsoft Solitaire Collection. Een mooie update met leuke animaties, maar ik mis wel een belangrijk spel uit Windows 7: Hartenjagen. Geen idee of het voor velen een gemis is, maar ik hoop toch stiekem dat Microsoft in een toekomstige update nog een comeback in petto heeft. Microsoft forceert je wel heel sterk om een Microsoft-account te gebruiken, maar je kan dat gewoon negeren. Na enkele vervelende meldingen kan je gewoon als gast spelen. Vervelend dat Microsoft tot op dit niveau probeert om je een Microsoft-account aan te smeren.
Microsoft heeft overigens wel hard gewerkt om zijn spellencollectie uit te breiden. Onder Windows 8 kon je al mijnenveger en mahjong downloaden, maar daar komt nu ook nog puzzelen, nummerpuzzels, jackpot, schattenjacht en bingo bij. Ik moet me er eens in verdiepen wat ze allemaal echt waard zijn, maar ik ben al lang blij dat Microsoft ze niet in ons gezicht gooit door ze vooraf te installeren.
Morgen volgt de laatste update, waar ik dag 6 en 7 bundel om het dagboek compleet te maken. Alle voorgaande dagen in het dagboek kan je hier nalezen.