Samsung maakt computers mogelijk met SSD van 16TB
In het recente verleden bracht Samsung al Solid State Drive (SSD, een type ‘flash-geheugen’) uit met een capaciteit van 2TB. Een fenomenaal cijfer voor de technologie die op termijn Hard Disk Drives (HDD, een gewone ‘harde schijf’) moet vervangen. De voordelen zijn legio: snel, schokbestendig, extra snel, compact, vaak extreem snel,… Het nadeel was tot vandaag echter de prijs. Maar Samsung maakt zich sterk dat de huidige evolutie ook dat probleem kan verhelpen.
De schijven van 2TB waren tot dusver ook enkel beschikbaar voor desktops, maar de nieuwste schijven moeten elk toestel kunnen verbeteren: van laptops, over desktops, tot smartphones. Bovendien zouden ze smartphonefabrikanten in staat moeten stellen om nog meer geheugen in een nog kleinere ruimte te proppen. Dit kan met andere woorden bijdragen bij de huidige trend om telefoons zo dun mogelijk te maken.
De belangrijkste moeilijkheid bij het maken van SSD’s is de schaal: terwijl de dichtheid stijgt, kan interferentie tussen cellen – en daarmee de kans op een crash – dat ook doen. Samsung heeft deze grens tijdelijk weten te omzeilen met zijn 3D verticaal NAND-geheugen, in de plaats van gebruik te maken van een 2D vlak, waardoor er ruimte vrijkwam.
Duurloopwonder
De nieuwe 256 gigabit-chips zijn gebaseerd op dat 3D V-NAND-systeem, met 48 lagen van 3-bit multi-level-cell arrays. In de praktijk worden SSD’s tot 16TB mogelijk. Wie elke dag 32TB wegschrijft, zou bovendien maar liefst 5 jaar toekomen alvorens de chips verslijten. Ook dat is een record. Hier moeten we wel bij vermelden dat het waarschijnlijk gaat om de schijven die bedoeld zijn voor servers.
De 256 Gb-chips zijn een verdubbeling in densiteit ten opzichte van de vorige 128 Gb NAND-chips. Eén enkele chip kan zo maar liefst 32GB opslaggeheugen dragen (256 gigabit) en zou 85,3 miljard cellen bevatten die de schijf aansturen door 1,8 miljard kanaalholtes doorheen de 48 lagen. Een bijkomend voordeel van deze 48 lagen, is dat de benodigde energie daalt met maar liefst 30 procent. En dat allemaal op de grootte van een vingertop.
De nieuwe schijven gaan deze maand nog in productie. De gevolgen kunnen zich dus binnenkort al laten voelen in je hardware, en in je portemonnee.