Nieuws

Verenigde Staten nog even de baas van het internet

Vanaf het begin van het internet waren de Verenigde Staten de baas en waakhond van het internet. Ondanks privatiseringsplannen, blijft dat voorlopig ongewijzigd.

Sinds het begin van het internet houdt een gespecialiseerde overheidsinstantie de controle van het internet in handen. Dat mogen we zo noemen omdat ICANN sinds 1998 de grote Domain Name Server (DNS) controleert. Deze DNS stuurt je internetbrowser door naar het correcte websiteadres.

Reeds in 1998 kwam toenmalig president Bill Clinton met het idee op de proppen dat het niet logisch is dat de VS dit alleen kon controleren. Hij wou het DNS-register privatiseren en in handen geven van een organisatie die onder verschillende regeringen zou staan. Een democratisering, met andere woorden.

Bill Clinton en het internet

Oorspronkelijk moest dit tegen 2000 in orde zijn, maar het plan liep wat vertraging op. In maart vorig jaar werden deze plannen eindelijk concreet, en moest de privatisering rond zijn tegen september van dit jaar. In een update laat het NTIA (de overheidsdienst die ICANN controleert) echter weten dat die plannen weer wat vertraging oplopen.

ICANN heeft het USA Congress vervolgens laten weten dat het verwacht om tegen september 2016 klaar te zijn. Mocht het dan nog niet in kannen en kruiken zijn, dan is er nog altijd de mogelijkheid om het contract met nog eens drie jaar te verlengen. Het internet zou in principe volgend jaar democratisch kunnen zijn, maar we rekenen er nog niet op.

Opmerkelijk genoeg heeft de NTIA het contract wel lichtjes aangepast en vroeg het ICANN om de rol van de VS zo voorzichtig, doch volledig mogelijk, te verwijderen uit het voogdijschap.

bill clintondnsicannntiausavs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken