Nieuws

Intel pompt 50 miljoen dollar in Nederlands onderzoek naar kwantumcomputers

Chipreus Intel steekt 50 miljoen dollar in een samenwerking met een Nederlandse universiteit voor de ontwikkeling van kwantumcomputers.

Chipproducent Intel heeft 50 miljoen dollar geïnvesteerd in Nederlands onderzoek naar kwantumcomputers. Het geld gaat meer bepaald naar het onderzoeksinstituut QuTech van de Technologische universiteit in Delft. Naast de monetaire som zal Intel ook “expertise, mankracht en faciliteiten” vrijmaken, aldus de universiteit.

Intel is zeker niet de eerste die een dergelijke samenwerking aangaat. Kwantumcomputers zijn hot. Verschillende kleppers, waaronder Microsoft en Google, hebben al geld in onderzoek gepompt. De kwantumtechnologie moet computers een enorme sprong in snelheid laten maken, maar tot nu toe is er nog niemand in geslaagd om een model in elkaar te boksen dat die beloftes waarmaakt en geschikt is voor de massamarkt.

Kort gezegd maakt kwantumtechnologie gebruik van de qubit: een manier om data voor te stellen waardoor die tegelijk 0 en 1 kan zijn. Deze moet het verwerkingsproces van een computer danig versnellen. De theorie is er al, maar in de praktijk is het concept moeilijker uit te voeren.

Moleculaire interactie boetseren

“Onze samenwerking met QuTech zal zich richten op revolutionaire doorbraken in kwantumcomputer-technologie, die voordelen kunnen opleveren voor de gehele sector,” stelt Mike Mayberry, Vice-president van Intel en managing director van Intel Labs. “Hoewel de onderzoeksinspanningen op het gebied van kwantumcomputing zich tot nu toe vooral hebben gericht op de ontwikkeling van de qubit, is zeer sterk gekoelde elektronica nodig om qubits met elkaar te verbinden, te controleren en te meten. En het is op dit vlak dat wij een bijdrage kunnen leveren.”

Een van de wetenschappers verbonden aan QuTech, Edoardo Charbon, verklaarde dat de studie van kwantum interacties wel eens de eerste praktische toepassingen zouden kunnen opleveren. Hiermee zou het mogelijk worden voor farmaceutische bedrijven om medicijnen te ontwikkelen door moleculaire interacties te construeren. “Ik zie dit als het meest haalbare dat op dit moment kan bereikt worden, aangezien ervoor geen miljoenen qubits nodig zijn.”

intelkwantumcomputerkwantumfysicanederlandqutechWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600