Nieuws

Hoe bereid je je Mac voor op El Capitan?

De uitrol van El Capitan is begonnen. Is het veilig om meteen over te schakelen of kan je met een gerust gemoed de overstap wagen?

Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast, zei een wijs persoon ooit, ergens. Nergens geldt het gezegde meer dan bij je dure technologie die je liever nog een tijd ziet meegaan. Macs zijn erg duur speelgoed, dus een aantal voorzorgen in acht nemen, kan je een hele hoop ellende en problemen besparen.

Te oud?

De eerste stap die je best eens van dichtbij bekijkt, is nagaan of je computer wel in aanmerking komt voor de upgrade. Anders zijn het kosten op het sterfhuis. Simpel gesteld, kan je de upgrade aan als je nu reeds 10.9 (Mavericks) of 10.10 (Yosemite) draait. Je moet sowieso minstens 10.6 (Snow Leopard) draaien om überhaupt te mogen upgraden. Is dit nog niet het geval, dan ben je verplicht om oldskool te upgraden naar 10.6 met een DVD alvorens je naar El Capitan kan gaan. Draai je nog geen 10.6, dan telt dat echter als een veeg teken.

Moedersite ZDNet.com ging na welke systemen allemaal geschikt waren voor de update:

  • iMac: Mid 2007 or newer
  • MacBook: Aluminum Late 2008 | Early 2009 or newer
  • MacBook Air: Late 2008 or newer
  • MacBook Pro: 13-inch, Mid 2009 or newer | 15-inch, Mid/Late 2007 or newer | 17-inch, Late 2007 or newer
  • Mac Mini: Early 2009 or newer
  • Mac Pro: Early 2008 or newer
  • Xserve: Early 2009

Ruimte over?

Om te kunnen upgraden, heb je 10 GB aan vrije ruimte nodig. Is dat niet het geval, dan kan je de blik richten op het afval in je prullenmand. Ook MobileSync kan een hele hoop ruimte hebben ingepikt die je graag wilt recupereren. Volstaat dat nog steeds niet, dan kan je apps proberen à la Clean My Mac, of is het misschien tijd om je kostbare Justin Bieber-verzameling los te laten. Het is overigens nooit een goed idee om je Mac te laten draaien met minder dan 15 GB aan vrije ruimte. Als je computer zonder vrije ruimte valt, loop je immers het risico op systeemchrashes.

Controles

Voor de update is het tevens geen slecht plan om even na te gaan hoe het zit met al je apps: zijn ze reeds ondersteund op het nieuwe OS? Moet ik opnieuw betalen voor apps met een betalende licentie? Krijgen ze wel een upgrade naar El Capitan, of moet ik uitkijken naar iets anders? RoaringApps is trouwens een goeie hulp bij het controleren hiervan. Encrytpieapps kan je best ook even uitschakelen om problemen te voorkomen.

Een andere controle die je zeker eens kan uitvoeren, bevindt zich in de Disk Utility app. Hier kan je Verify Disk uitvoeren op je startschijf. Zo ga je na of je schijf in optimale conditie is om de upgrade uit te voeren. Is dit in orde, is dit niet in orde: maak sowieso ook steeds een back-up met Time Machine. Het is de basis van alles, maar we geven het toch maar even mee.

De eerste of de beste?

Ten slotte moet je de afweging maken of de eerste zijn wel nodig is. Zoals we reeds zagen bij Windows 10, bevat de eerste versie van een nieuw besturingssysteem vaak nog vele kinderziektes. El Capitan werd, net als Windows 10, eerst een hele tijd getest voor het officieel werd vrijgegeven, toch valt dit nooit uit te sluiten. Enkele weken wachten kan nooit kwaad. Ben je toch onbevreesd en immuun voor frustratie? Ga dan gerust je gang.

Appleel capitanmacmavericksos xsnow leopardupdateupgradeyosemite

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken