Je smartphone opladen met paddenstoelen
Onderzoekers hebben een nieuwsoortige lithium-ion batterij ontwikkeld die gebruik maakt van anodes die gemaakt zijn van portobello’s. Daarmee zijn ze goedkoop, ecologisch verantwoord en makkelijk te produceren.
Op dit moment maakt de industrie gebruik van anodes gemaakt van synthetisch grafiet, wat veel kosten met zich meebrengt en slecht is voor het milieu.[related_article id=”160903″]
Portobello’s zijn zo’n ideale kandidaat voor meerdere redenen, aldus de onderzoekers. De champignon wordt het juiste soort poreus wanneer ze verhit worden tot 1.100 graden Celcius, en laat genoeg ruimte voor vloeistof en lucht om erlangs te vloeien. De verhitting zorgt voor genoeg ruimte voor de opslag van energie, en in theorie, voor beter batterijen.
Belangrijker nog: de grote schimmels, die het het beste doen op paardenmest, bevatten relatief veel potassium zouten. Die zorgen ervoor dat de poriën beter toegankelijk zijn voor de elektrolyten in de batterij. In normale mensentaal: de capaciteit van de batterij zou in theorie kunnen toenemen in plaats van afnemen na een cyclus van op- en ontladen.
Voordat de biologische batterijen de traditionele gaan vervangen moet er uiteraard eerst een boel geoptimaliseerd worden. De onderzoekspaper (hier volledig te lezen) toont echter wel grote kansen.