Vijf gouden tips van VMwares CEO
Het valt Pat Gelsinger, CEO van virtualisatiegigant VMware, op dat bedrijven dezer dagen niet echt lang in de Fortune 500 vertoeven. “Waar een grote firma vroeger 90 jaar in de lijst kon staan, is 20 jaar vandaag al een hele prestatie”, vertelt de bedrijfsleider op VMWorld. Sinds 2012 staat de man aan het hoofd van VMware en dat geeft hem een op z’n minst interessant perspectief over de stand van zaken in de businesswereld. Gelsinger deelt 5 imperatieven met ons die je als bedrijf ter harte kan nemen. Doe je dat niet, dan kan je organisatie wel eens een kort leven beschoren zijn.
Het gevaar van asymmetrie
“Frankrijk en Groot Brittannië zijn elkaar doorheen de geschiedenis bij iedere gelegenheid te lijf gegaan”, begint Gelsinger. “Beide landen hadden gelijkaardige technologie, een gelijkaardig economisch systeem en een vergelijkbare militaire macht. Soms won Frankrijk, soms Groot Brittannië.” Met de strijd tussen de twee landen illustreert Gelsinger een symmetrische verhouding. Eerlijke competitie is in dat geval troef, met een overwinning voor wie met de betere strategie op de proppen komt.
Wat is dan asymmetrie? Groot Brittannië versus de pas onafhankelijke VS. “Groot Brittannië was een grote, logge supermacht, het leger van de VS klein maar dynamisch. Het kleine leger kwam op de proppen met nieuwe ongeziene technieken zoals guerrilla-oorlogsvoering en de underdog won.”
Gelsinger illustreert met z’n voorbeeld het gevaar van de jonge start-up. “Kleine kersverse bedrijfjes hebben vandaag de tools om op een vlotte manier de hele wereld te bereiken met een fris nieuw idee. Dat lukt hen zonder in te boeten aan dynamiek en flexibiliteit.” Grote bedrijven mogen die nieuwkomers als een bedreiging zien. Hoe groot je bedrijf ook is, het moet leren meespelen op het tempo van de jongelingen. “Olifanten moeten leren dansen; bedrijven moeten leren innoveren zoals een start-up”, klinkt het. Gelsinger benadrukt dat zijn raad niet sectorgebonden is. “Start-ups hebben dezer dagen de tools om in ieder veld disruptief te zijn.” Dat de VMware-CEO het met die tools over de cloud heeft, zal niemand verrassen.
Professionele wolk
“Die cloud wordt eindelijk volwassen”, aldus Gelsinger. “Tot voor kort zat de cloud in wat je een experimentele fase kan noemen. Intussen leven we in het multicloud-tijdperk.” Gelsinger bedoelt dat er vandaag tools bestaan om privé en publieke cloud te combineren. Compromissen zijn niet meer nodig. De eengemaakte hybride cloud, het stokpaardje van VMware, is een cloud op maat gemaakt. Een deel van de infrastructuur kan in de bedrijfskelder staan, een ander deel aan de andere kant van de wereld, en toch is het geheel eenvoudig te managen.
In combinatie met meer openheid onder de vorm van OpenStack, VMwares eigen Photon OS dat voor iedereen beschikbaar zal zijn en de ondersteuning van toestellen zoals Windows 10, is biedt de cloud dezer dagen alles wat een bedrijf nodig heeft. “De hybride cloud is de toekomst”, benadrukt hij.
Bescherming
Met alles in de cloud rijst er een belangrijke vraag: wat met security. Cybercriminaliteit blijft stijgen en de hoeveelheid slachtoffers, al dan niet rechtstreeks, gaat mee in de lift. Denk maar aan de diefstal van persoonlijke gegevens via bijvoorbeeld het PlayStation-netwerk. Voor een bedrijf moet security dus prioritair zijn. Gelsinger: “Een goede beveiliging is een ingebouwde beveiliging, maar vroeger kon je die beveiliging nergens in verwerken. Dankzij het gevirtualiseerde datacenter kan je security helemaal integreren in de infrastructuur.” Gelsinger maakt zich sterk dat virtualisatie de oplossing van het securityvraagstuk is. Virtuele netwerken zijn beter te beveiligen denkt hij, en onder andere het Britse leger, dat VMwares NSX-oplossing gebruikt, is het met hem eens. Wat zijn de voordelen voor een bedrijf: een verhoogde veiligheid, uiteraard, maar Gelsinger gelooft dat virtualisatie ook een kostenbesparing met zich meebrengt.
Technologie voorspelt
De CEO herinnert zich hoe een marketting-collega dertig jaar geleden wilde dat een nieuw product helemaal klaar was voor Artificiële Intelligentie. Een beetje naïef van de markettingman toen, actueel nu. “Na 30 jaar rijpen is AI eindelijk klaar voor gebruik. De algoritmes zijn misschien nog rudimentair, maar computers kunnen vandaag al analyseren en voorspellen.” Volgens Gelsinger moeten we ons voorbereiden op een wereld waarin onze technologie proactief is. Hij ziet een wereld waarin computers vrijwel alles kunnen voorspellen, alles geautomatiseerd is en software defined decission making een realiteit wordt.
We zullen collectief de afweging moeten maken tussen griezelige en gemakkelijke technologie, maar zeker ook tussen invasieve en onmisbare toepassingen. Denk aan een computer die je gezondheid kan evalueren en eventueel zelf maatregelen neemt. Dat heeft overduidelijk voordelen maar zeker ook nadelen, niet in het minst op het vlak van privacy. AI zit er in ieder geval aan te komen en Gelsingers raad is eenvoudig: bereid je voor.
Risico als kleinste risico
Wat de toekomst ook brengt, een bedrijf moet zich aanpassen. “40 procent van de S&P 500-bedrijven zullen verdwijnen”, weet Gelsinger. Voor een illustratie moet hij niet ver zoeken. VMwares moederbedrijf EMC en Dell kondigden immers net een fusie aan. “Sommige bedrijven zullen fuseren, anderen zullen gewoon stoppen”, voorspelt hij. De enige manier om vandaag op lange termijn relevant te blijven is risico nemen.
Gelsinger: “Het nemen van risico’s is het kleinste risico om te nemen.” Dat klinkt contradictorisch maar is het niet. Het alternatief is te weinig of niets doen, te traag evolueren, en uit je sector geduwd worden door een jonge start-up. Wees, met andere woorden, het jonge Amerika, en niet het logge Groot Brittannië.