Wileyfox met Cyanogen beschikbaar vanaf 9 november
Voor zij die nooit het genoegen gehad hebben om een toestel te bezitten met Cyanogen als besturingssysteem, komt er binnenkort een uitstekende kans. Het Britse Wileyfox brengt vanaf 9 november namelijk twee smartphones naar de Benelux die standaard zullen draaien op het Android-alternatief. De Swift en de Storm zullen exclusief verkocht worden in samenwerking met Coolblue. Je kan vandaag wel al bestellen in voorverkoop.
Kleine broer doet beter
Het budgetmodel, de Swift, zal 180 euro kosten en 5 inch groot zijn. De chipset is een Snapdragon 410 quad core, wat betekent dat je voor je geld meer dan genoeg kracht zal krijgen. De hoofdcamera krijgt 13 megapixels, terwijl de selfiecamera 5 megapixels krijgt. Het werkgeheugen bedraagt 2 GB RAM, het interne geheugen 16 GB en is uitbreidbaar met een micro SD-kaart tot 32 GB. De batterij krijgt 2500 mAh, wat normaal gezien genoeg is voor deze schermgrootte.
De Storm krijgt voor de prijs van 300 euro een 5,5 inch scherm, een Snapdragon 615 octa core, een 20 MP hoofdcamera en een 8 MP selfiecamera. Dit model krijgt, net als de kleine broer, een 2500 mAh-batterij, wat ons gezien het grote scherm toch aan de kleine kant lijkt. Beide toestellen ondersteunen dual sim-functionaliteit.
Geen van beide toestellen lijken echter de 5 GHz wifiband te ondersteunen, wat zeker voor het duurdere model toch een tikje jammer is. Ook de nieuwe wifi-ac-standaard ontbreekt, maar dat valt nog te begrijpen aangezien de meeste mensen waarschijnlijk nog geen router in huis hebben die de nieuwe standaard kan uitzenden.
Cyanogen
Beide toestellen zullen draaien op Cyanogen OS 12.1. Dit besturingssysteem is gebaseerd op Android Lollipop en mag niet worden verward met CyanogenMod. Die laatste is de experimentele versie die nog meer te personaliseren valt, maar vaak veel minder stabiel is. Cyanogen OS is expliciet bedoeld als stabiel Android-alternatief.
Wileyfox wilt benadrukken dat het gebruikte besturingssysteem extra veiligheid biedt voor gebruikers. Cyanogen OS voorziet bijvoorbeeld in een Privacy Guard-applicatie die je kan instellen om het delen van gegevens nauwgezet te beheren. Truecaller kan je dan weer gebruiken om onbekende nummers te identificeren of op de zwarte lijst te zetten. Die laatste krijgt echter vaak kritiek omdat hij de gegevens van de gebruikers net iets te vrij zou delen met anderen.