NASA zoekt astronauten voor Marsmissie
NASA zoekt vrijwilligers om toekomstige bemande missies naar de ruimte uit te voeren. Je hoeft geen testpiloot te zijn om naar de ruimte te gaan, al helpt het wel. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is naar eigen zeggen niet alleen op zoek naar piloten maar ook naar ingenieurs, wetenschappers en dokters.
Vanaf 14 december tot midden februari kunnen geïnteresseerden hun kandidatuur indienen. Een Amerikaanse verblijfsvergunning zal in ieder geval helpen, al moet je sowieso heel wat in je mars hebben om de mensheid te vertegenwoordigen buiten onze aardse atmosfeer.
Niet te klein en niet te groot
Van astronauten in spe wordt verwacht dat ze minstens een Bachelordiploma hebben. Wil je een ruimteschip besturen, dan is 1.000 vlieguren in een jet het absolute minimum. Ervaring als testpiloot blijft gewaardeerd. Je zicht moet perfect zijn zonder bril en van je bloeddruk verwachten de NASA-dokters dat die 14 over 9 is, al zittend. Ben je kleiner dan 1m57? Pech! Ben je groter dan 1m90? Eveneens pech. Dat laatste criterium is voor alle duidelijkheid de enige reden dat ondergetekende zijn CV niet instuurt.
[related_article id=”173412″]Specialisten mogen drie centimeter groter of acht centimeter kleiner zijn. Een bachelor in een wetenschappelijk veld volstaat, maar een master of een doctoraat wordt toch aangemoedigd. Bloeddruk en zicht moeten eveneens perfect zijn.
Drie ruimteschepen
NASA zoekt de astronauten in anticipatie van de boost in bemande ruimtevaart die het verwacht in de nabije toekomst. Sinds het pensioen van de Space Shuttle kan de VS zelf geen mensen meer naar de ruimte schieten, maar voor 2020 komt daar verandering in. SpaceX werkt aan een bemande capsule, Boeing ook, en NASA zelf richt zijn pijlen op de verdere bemande verkenning van het zonnestelsel met het Orion-ruimteschip.
Geselecteerde astronauten krijgen de kans om naar het ISS te gaan, maar voor het eerst sinds de laatste maanlanding op 7 december 1972 kan een astronaut hopen op een verdere reis. Denk daarbij aan een trip naar Mars. Het spreekt voor zich dat je een quasi perfect menselijk specimen moet zijn om de job te pakken te krijgen. De vacature biedt desalniettemin voorlopig de beste kans om naar Mars en terug te gaan. Wij hopen stiekem op een persaccreditatie.