Chip van Huawei legt Qualcomm vuur aan de schenen
Qualcomms Snapdragon SoC’s staan nog steeds synoniem voor extreme prestaties in een smartphone, maar de problemen waarmee de 810-chip te kampen had dit jaar komen de fabrikant niet ten goede. De Snapdragon 810 is het kloppend hart van menig vlaggenschiptelefoon, ondanks de hitteproblemen die de SoC met zich mee bracht. Samsung gebruikte z’n eigen Exynos-chip, en zo hebben de Koreanen de krachtigste telefoon op de markt, met voorsprong.
Ook Huawei wil in de toekomst vertrouwen op z’n eigen chips. De pas voorgestelde Kirin 950 SoC verschijnt naar alle waarschijnlijkheid in de volgende premiumtelefoons van het Chinese merk. De Kirin 950 vertrouwd op vier ARM Cortex A75-processors met een kloksnelheid tot 2,53 GHz voor het brute rekenwerk, en twee energiezuinige 1,8 GHz Cortex A53 voor wanneer het rustiger aan kan. Ook voor de grafische kant klopt Huawei bij de ARM-designs aan: een Mali T880 staat in voor de 3D-beelden. Huawei rust z’n chip verder uit met een categorie 6 LTE (4G) –modem.
Efficiëntie
De Chinezen bakken hun chip op 16 nanometer, gebruik makend van FinFET en flip transistors. Door de transistors verticaal op de chip te plaatsen bespaart Huawei naar eigen zeggen 60 procent aan energie, terwijl de prestaties met 40 procent stijgen tegenover de Kirin 930. De telecom- en smartphonegigant claimt dat de de nieuwe chip tien uur extra gebruikstijd toevoegt aan een smartphone met een 3.500 mAh-batterij, een straffe claim.
Bij ons zie je de Kirin nog niet in het wild, maar in China wint de chip stevig aan populariteit. Qualcomm ziet zijn marktaandeel sinds december 2014 achteruit gaan, en een goedkope maar krachtige chip, gemaakt in en voor de Aziatische markt, dat moet de fabrikant wel voelen. Vandaag draait al de helft van China’s 4G(+)-telefoons op een Kirin-chipset. Qualcomm hoopt met de Snapdragon 820 terug aan terrein te winnen, maar het is duidelijk dat de elite-prestaties niet meer het exclusieve domein zijn van het Amerikaanse bedrijf.