KU Leuven bouwt Tier 1 supercomputer
De KU Leuven werkt aan een nieuwe supercomputer. Tegen het midden van 2016 moet het computercluster, dat gehuisvest wordt in een datacenter in Heverlee, operationeel zijn. De supercomputer krijgt een rekencapaciteit van 600 teraflops per seconde. Teraflops staat voor floating point operations. Dat zijn berekeningen waarbij gigantische getallen met een relatieve eenvoud verwerkt worden. Dergelijke berekeningen zijn relevant in onder andere wetenschappelijke simulaties, waardoor de kracht van een supercomputer in flops wordt uitgedrukt, en niet in pakweg Gigahertz.
Beter dan Gent
Met een rekenkracht van 600 tflops/s wordt de computer drie keer sneller dan zijn vier jaar oude voorganger van de universiteit van Gent. De Tier 1 supercomputer maakt gebruik van Intel-chips. Het hele project kost 5,5 miljoen euro, bij elkaar gesprokkeld door de Vlaamse minister voor Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters.
Onderzoekers zullen de supercomputer gebruiken voor tal van wetenschappelijke simulaties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de werking van een medicijn te simuleren, accurate klimaatmodellen op te stellen of zelfs de werking van de zon in kaart te brengen. “Dergelijke simulaties worden steeds belangrijker”, vertelt Leen van Rentergem van de universiteit aan Radio 1. “Bovendien is onderzoek door middel van computersimulaties goedkoper dan het uitvoeren van fysieke experimenten.” De KUL gaat er dus van uit dat de supercomputer op termijn geld zal besparen.
Marge voor verbetering
De Leuvense universiteit maakt zich sterk dat het computersysteem bij de 150 snelste computers ter wereld zal horen. In die lijst zit nog heel wat verschil. Ter illustratie: De snelste supercomputer ter wereld, de Chinese Tianhe-2, beschikt over 33,86 petaflops per seconde.