Nieuws

Eerste indruk Google Pixel C: sublieme hardware

Googles eigen tablet, de Pixel C, is sinds gisteren te koop. Wij gingen al aan de slag met het toestel en zijn erg onder de indruk van de tablet zelf, maar Android schiet te kort.

Microsoft en de Surface kunnen inpakken en Apple speelde nooit echt mee: het is Google dat uitpakt met het beste design voor een productiviteitstablet. De Surface is, zoals we in de review al aanhaalden, een briljante laptop met tabletfunctie, maar als pure tablet zouden we dat toestel niet classificeren. De Pixel C, een product recht uit de stal van Google zonder middenman, heeft een erg praktische en elegante relatie met zijn optionele toetsenbord.

A4-scherm

De Google Pixel C is sinds gisteren bij ons te koop, en wij zijn er al sinds maandag mee aan de slag. De tablet zelf heeft de schermratio van een A4-blad en ziet er sober uit. Een lichtgewicht kan je dit 10,1 inch-toestel niet noemen, vermoedelijk omwille van de batterij. Als die zo lang blijkt mee te gaan dan gesuggereerd is de balans met het gewicht tiptop in orde. Het sobere toestel heeft een aluminium afwerking met een enkele usb-poort en twee knoppen subtiel verwerkt in de randen. De achterzijde wordt enkel onderbroken door een kleine camera in de hoek, en een dun lijntje dat licht geeft in de Google-kleuren. Classy.

Geniaal toetsenbord

Het toetsenbord steelt echter de show. Google koos voluit voor magneten. In rust klikt het toetsenbord op zijn plaats voor het scherm als robuuste cover. In die modus laadt het klavier trouwens draadloos op. Om het ding echt te gebruiken, klik je de tablet aan het scharnier. Het magneetcontact is zodanig sterk dat je de hoek van het scherm kan aanpassen zonder dat de tablet los komt, en je kan de Pixel C bovendien erg ver achterwaarts tillen zonder dat het geheel omkantelt. Toch raakt het toetsenbord nog perfect gescheiden van de tablet. Tot slot klikt het klavier, wederom met magneten, ook achter de tablet vast. Heel nuttig is dat niet, maar zo heb je een handige plaats voor het accessoire wanneer je onderweg bent en het even niet nodig hebt.

Nog nooit zagen we een tablet-toetsenbordcombinatie die zo flexibel maar toch zo krachtig was. Op het eerste zicht lijkt het toetsenbord de perfecte compagnon. Hoe het geheel er van afkomt bij intensief gebruik, en bij transport in pakweg een rugzak, lees je binnenkort.

Scherp en ruim

Een eerste indruk van het scherm is eveneens erg positief: de schermratio is goed gekozen en met 2.560 x 1.800 pixels is het beeld haarscherp. Bovendien heb je in theorie erg veel plaats om bijvoorbeeld te multitasken, maar het lijkt er op dat Google een dergelijke mogelijkheid niet voorzien heeft. Voorlopig blijven we de indruk hebben dat de Pixel C wat functionaliteit betreft te dicht aanleunt bij een grote telefoon, niet omwille van de hardware maar omwille van de te beperkt geoptimaliseerde software.

We draaiden al enkele benchmarks op de tablet, met één overduidelijke conclusie: De Google Pixel C is met voorsprong de krachtigste Androidtablet ooit gemaakt. Verwonderlijk is dat niet: onder de motorkap stak Google een Tegra X1-processor van Nvidia. Toen die werd aangekondigd verkondigde CEO Jen-Hsun Huang nog dat de processor en GPU overkill zijn voor een smartphone of tablet. Het mag duidelijk zijn: met de Pixel C zit je veilig wat pk’s betreft.

Review

Google zet de Pixel C in de markt als productiviteitstablet, en in die functie willen we het toestel dan ook graag testen en dat kost tijd. Op het eerste zicht lijkt het bedrijf alles op hardware te hebben ingezet, zonder de software aan te passen. In de loop van volgende week lees je op deze website een uitgebreide review met een finale conclusie. We geven je alvast mee dat de tablet niet goedkoop is: voor 599 euro koop je de 64 GB-versie. De 32 GB-editie kost 499 euro. Het toetsenbord kost je nog eens 169 euro. Voor de geïnteresseerden: kopen doe je via Google Play.

eerste indrukgooglemobielPixel Ctablet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600