Nieuws

Opkomende IT-trends in 2016

Zal de cloud volgend jaar nog steeds in belang groeien? En zullen nieuwe technologieën de standaard worden binnen bedrijven? Enkele experts geven hun visie over de IT-trends in 2016.

Ten tijde van de klassieke telefoon duurde het nog 75 jaar om 50 miljoen mensen met elkaar te verbinden. Het ontstaan van het internet reduceerde deze tijd tot 4 jaar en de makers van Angry Birds wisten 50 miljoen mensen te bereiken op slechts 35 dagen tijd. De manier waarop we met elkaar communiceren, is hierdoor onherroepelijk veranderd. Ook de technologie waarmee data wordt gemanaged, is in een versneld tempo verbeterd. “In 2011 zorgden deze twee trends ervoor dat datacommunicatie en –management voor het eerst met behulp van eenzelfde technologie kon gebeuren, namelijk de cloud,” legt Peter Witsenburg van Smart Business uit.

Uit het seminarie dat op 15 december door Business Meets IT werd georganiseerd, blijkt dat ook in 2016 er ons veel te wachten staat op het vlak van technologie en IT. Voor bedrijven is het daarom van cruciaal belang zich te wapenen tegen deze ontwikkelingen. Indien u niet vernieuwt, is de kans immers groot dat uw bedrijf volledig ten onder zal gaan. “De gemiddelde levensduur van een S&P 500 bedrijf is afgenomen van 67 jaar in 1920 tot 15 jaar,” weet Carlo Schots, business development manager bij Ordina Belux. “In de komende 10 jaar zal 40% van de bedrijven uit de S&P 500 verdwijnen.”

Het papier- en telefoonvrije kantoor

Er wordt al erg lang gesproken over het papiervrije kantoor en ook op het seminarie te ALM, Antwerpen was dit niet anders. Door het toegenomen gebruik van de cloud, kan deze voorspelling namelijk eindelijk uitkomen. De cloud heeft drie grote voordelen, die er momenteel voor zorgen dat bedrijven de technologie meer en meer omarmen. In de eerste plaats kan u erg veel geld besparen. Behalve de kosten van papier, zal u immers niet langer geld moeten spenderen aan dure opslagplaatsen om uw documenten te archiveren. Ook is de kans een stuk kleiner dat documenten verloren geraken. Alle bestanden in de cloud kunnen namelijk geïndexeerd worden, waardoor een korte zoekopdracht volstaat om een document op te diepen. Als laatste is het eenvoudiger te voorkomen dat een rondslingerend document in verkeerde handen terechtkomt.

“Binnen bedrijven wordt maar liefst een derde van geprinte documenten meteen in de vuilnisbak gegooid,” vertelt Luc Vandergoten, de oprichter van BTR Services. “Dit vormt een grote belasting op de natuur, kost veel geld en is onveilig. Het is namelijk onmogelijk te zeggen wie de rondslingerende documenten in handen zal krijgen. Met name smartphones kunnen echter helpen om dit te voorkomen. U kan immers erg snel foto’s nemen van belangrijke documenten, waarna deze in de cloud geplaatst kunnen worden.”

Ook de klassieke bedrijfstelefoon kan door de cloud vervangen worden. Hierdoor is het niet langer nodig om een telefoonnummer te koppelen aan een vast toestel, met grotere flexibiliteit tot gevolg. “Mensen werken anders dan vroeger. Er wordt vaak vanuit thuis en in het weekend gewerkt, waardoor een flexibele infrastructuur noodzakelijk is. Mede doordat de kwaliteit van netwerken blijft verbeteren, is communicatie over het internet daarom een goede oplossing voor veel bedrijven,” legt Herman Durieux, Senior Account Manager bij Cameo Global uit.

Internet of things

Consumenten hebben niet liever dan dat al hun gadgets en toestellen met elkaar verbonden worden, waardoor het aantal verbonden producten snel groeit. Deze exponentiële groei van het internet of things zorgt ervoor dat klassieke businessmodellen verstoort worden. Bedrijven doen er dan ook goed aan hun manier van werken aan te passen en een nieuw model op te stellen. “Er zijn bedrijven die de opkomst van het internet of things in hun voordeel benutten. Door gebouwen van sensoren te voorzien, kunnen bedrijven efficiënter werken en besparen. Het dagelijks kuisen van ruimtes is bijvoorbeeld slechts nodig indien deze kamers ook regelmatig gebruikt worden,” licht Carlo Schots van Ordina toe.

Snelheidsmonitoring

Door het gebruiken van al deze nieuwe technieken, is er eveneens een manier nodig om te controleren of uw toepassingen nog naar behoren draaien. Klanten zijn namelijk hoge snelheden gewoon van internetapplicaties en zullen al snel hun heil elders zoeken, indien u deze verwachtingen niet kan inlossen. Vandaar dat verschillende organisaties zijn begonnen met het aanbieden van analysetoestellen. Deze apparaatjes kunnen eender waar aan het netwerk worden gekoppeld om te controleren wat de reactietijd van websites is op bepaalde locaties. Op deze manier kunnen bedrijven zich ervan verzekeren dat hun website en internetapplicaties overal ter wereld naar behoren werken.

“Er zijn verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat uw website trager werkt. In de eerste plaats kunnen DNS en het netwerk voor vertragingen zorgen. Ook het decrypteren van sites die gebruik maken van SSL neemt tijd in beslag en dan kunnen de client, server en applicatie zelf nog voor vertragingen zorgen. Vandaar dat bedrijven er goed aan doen om op ieder niveau de snelheid van hun toepassingen te monitoren,” zegt Marc Foulon, sales and marketing manager van Net-Measure.

Burning platforms

Ondanks het belang en de voordelen van nieuwe technologie, staan veel bedrijven er twijfelachtig tegenover. De raad van bestuur bestaat namelijk vaak uit juristen en marketingspecialisten, welke niet de diepgaande kennis hebben om beslissingen rond IT te maken. Bovendien is het aannemen van nieuwe technologie binnen bestaande bedrijfsprocessen een dure zaak en houdt het een groot risico in. Toch is het aannemen van een goede IT-strategie noodzakelijk, vindt Steven De Haes, academic director van de Antwerp Management School.

“Het is belangrijk dat de raad van bestuur evolueert van mensen met alleen juridische en marketingkennis naar een breder publiek. Agfa Gevaert is hier een mooi voorbeeld van. Door de digitalisering had dit bedrijf het erg moeilijk. Vandaar dat er een informaticus werd aangeworven om deel uit te maken van de raad van bestuur. Als gevolg hiervan digitaliseerde Agfa gestaag, met een betere omzet tot gevolg,” legt De Haes uit. “Ook zogenaamde burning platforms dwingen bedrijven om IT niet uit het oog te verliezen. Gehackte sites en sjoemelsoftware drukken bestuursleden namelijk met de neus op de feiten.”

Ook Johan Vercruysse, directeur klanten en onderzoek bij Smals, kan beamen dat burning platforms organisaties richting digitalisering dwingt. “Toen problemen met de borstimplantaten van een Franse firma aan het licht kwamen, wist niemand hoeveel vrouwen getroffen waren door het probleem. Vandaar dat we in samenwerking met FAGG een programma hebben opgesteld die de volledige traceerbaarheid van medische hulpmiddelen mogelijk maakt,” aldus Vercruysse. Dat dit voor veel lezers een belangrijk onderwerp is, bleek uit het feit dat deze case als winnaar van de Smart Business Customer Case Competition van 2015 werd gekozen.

2016bmitbusinessseminarietrends

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken