Japan zet robot in om kerncentrale Fukushima op te ruimen
Op 11 maart 2011 veroorzaakte een tsunami in Japan de grootste kernramp sinds de Chernobyl-explosie in 1986. Door de combinatie van aardbevingen en vloedgolven kwam kerncentrale Fukushima I zonder stroom te zitten. Hierdoor konden de reactoren op de site niet langer gekoeld worden, met kernsmeltingen en waterstofexplosies tot gevolg. Bewoners van het gebied rond de centrale werden geëvacueerd en de Japanse overheid begon aan het helse karwei om al het radioactieve afval op de kerncentrale op te ruimen.
Eind 2014 was Tepco (Tokyo Electric Power Company) eindelijk klaar met het verwijderen van maar liefst 1.535 gebruikte brandstofstaven uit het koelwater in reactor 4. Aangezien deze reactor niet actief was tijdens de ramp in 2011 was de radioactiviteit laag genoeg om mensen in te zetten tijdens het verwijderproces. Ondanks deze relatief lage dosis werden vorig jaar echter compensaties toegekend aan één van de werkers, welke gediagnostiseerd was met leukemie.
[related_article id=”175478″]Verboden terrein
De komende jaren wil Japan de opkuiswerken aan reactor 3 starten. Doordat deze reactor wel actief was tijdens de kernramp is de hoeveelheid radioactiviteit echter zo hoog dat niemand het gebouw kan betreden. Vandaar dat Toshiba, de bouwer van de reactor, een robot heeft gecreëerd om de klus te klaren.
Deze robot heeft twee grote armen, waarvan één de brandstofstaven kan vasthouden. De andere arm kan daarentegen de staven in kleinere stukken knippen. Ook zijn er verschillende camera’s op de robot gemonteerd, waardoor werkers vanuit een veilige locatie de robot naar behoren kunnen aansturen.
Tepco wil dit jaar nog de robot van Toshiba in reactor 3 installeren, waarna werkers getraind zullen worden om de machine correct te besturen. Het daadwerkelijk verwijderen van de brandstofstaven zal in 2017 van start gaan.