Brave: de browser waarmee jij geld verdient aan advertenties
Webpionier Brendan Eich lanceert de betaversie van een nieuwe browser die je privacy beschermt en je op termijn ook geld zou kunnen opleveren. Eich ontwikkelde in 1995 de programmeertaal JavaScript en stond mee aan de wieg van de Mozilla Foundation, de organisatie die internetbrowser Firefox aanbiedt. In 2014 verliet hij Mozilla, enkele weken na zijn aanstelling als CEO, omdat hij in het oog van een schandaalstorm was terechtgekomen.
Snelheidsduivel
Brave kan als de comeback van Eich gezien worden. Het surfinstrument heeft als belangrijkste focus de privacy van zijn gebruiker: het gooit alle advertenties en webelementen die het internetgedrag volgen overboord. Dankzij die blokkering realiseert de browser snelle laadtijden: twee tot vier keer sneller dan standaard smartphone browsers, en 1,4 keer sneller dan een computerbrowser. “Het is ongelofelijk hoe snel een pagina laadt als je alles weglaat behalve de echte inhoud,” stelt Brave Software, Eichs nieuwe bedrijf, op zijn website.
In het bovenstaand filmpje demonstreert Brave uitvoerig waar het zijn snelheidswinst haalt, hier bij de iOS-versie.
Gebruikersloon
Die mogelijkheden van Brave klinken gelijkaardig aan wat Firefox met zijn laatste updates heeft geïmplementeerd in zijn privacymodus, maar dan verder doorgetrokken. Een van de grote uitdagingen van Eich en zijn werknemers zal het lokken van gebruikers naar zijn browser zijn. Brave houdt geïnteresseerden alvast een uniek aanbod voor: als het genoeg mensen kan overtuigen, plant het bedrijf om een compensatie in de vorm van een klein maandelijks bedrag te voorzien. Dat zal uit zijn reclame-inkomsten komen, want de browser moet uiteraard rendabel blijven. Brave belooft dat het enkel niet-persoonlijke informatie van zijn gebruikers doorverkoopt, op basis van hun zoekgegevens.
Nog een interessant detail: Brave is uitgebouwd op Chromium, de onderliggende software van Googles Chrome Browser. Niet op Firefox dus. Volgens Eich voornamelijk omdat Chrome meer gebruikt wordt en dus beter getest is. “Chromium is de veiligste gok voor ons,” aldus de webpionier.