Tor-netwerk breidt uit na cashinjectie via crowdfunding
Tor, wat staat voor The Onion Router, is een dienst waarmee gebruikers volstrakt anoniem kunnen surfen. Verkeer via het Tor-netwerk wordt versleuteld en omgeleid via computers van vrijwilligers, zodat de NSA en companen niet kunnen zien waar jij heen surft. De dienst is populair bij wie op zijn privacy gesteld staat en helpt gebruikers in landen met weinig internetvrijheid om toch naar believen op het net te surfen.
Hoewel Tor de strijd aangaat met niet alleen de NSA maar zowat iedere gelijkaardige dienst ter wereld, bestaat het bedrijf uit in totaal 20 werknemers en heeft het nauwelijks inkomsten. Het Tor-netwerk kan enkel bestaan met dank aan de ongeveer 7.000 vrijwilligers die hun computers als Tor-node willen inzetten. Om het netwerk mee te latne groeien met de bedreigingen van buitenaf, moet Tor echter nieuwe software en tools ontwikkelen.
Daartoe startte de VZW een crowdfundingcampagne op. Iets meer dan 5.000 backers gaven samen 205.000 dollar. Dat geld wordt ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe privacytools maar ook de uitrol van een helpdesk en de stabilisatie van het bestaande systeem.
“De internationale Tor-gemeenschap stond recht op Tor’s onafhankelijkheid te ondersteunen op iedere denkbare manier”, laat het bedrijf weten in een statement. “Onafhankelijkheid is macht, macht om de rechten van mensenrechtenactivisten te verdedigen en om de privacy van ons allemaal te vrijwaren.” Vandaag draait Tor, de crowdfundingcampagne nog niet meegerekend, een jaarlijkse omzet van zo’n 2,5 miljoen dollar. Dat geld is afkomstig van onder andere Reddit en de National Science Foundation in de VS.