Nieuws

Microsoft werkt aan datacenter onder de oceaan

Aan koelwater geen gebrek onder de golven van de oceaan. Dat vindt Microsoft Research toch, dat werkt aan een onderwater-datacenter.

Datacenters produceren enorme hoeveelheden hitte, maar moeten op kamertemperatuur gehouden worden om optimaal te functioneren. Daarom vind je ze niet zomaar in het midden van Afrika, maar wel in Noord-Europa. Zweden en IJsland zijn populaire kandidaten, omdat moeder natuur daar airco speelt.

Sommigen, zoals Switch, kiezen wel voor datacenters in de woestijn maar Microsoft gaat voor een excentriekere oplossing. De onderzoekstak van de elektronicagigant is momenteel bezig met tests voor een onderwater-datacenter. Microsoft wil z’n servers koelen met zeewater, en test daartoe al duikbootdatacenters in de praktijk. De eerste onderwaterkamer kreeg de naam Leona Philpot mee, en heeft al een eerste test van 105 dagen achter de rug. De resultaten zijn naar verluidt positiever dan aanvankelijk gehoopt. Dat weet The New York Times.

[related_article id=”173744″]

Rusten of zweven

Microsoft research overweegt twee designs. Een datacenter zou op de zeebodem kunnen rusten, of kunnen zweven en energie halen uit de stroming rondom met de hulp van turbines. Hoewel een datacenter onder water ingewikkeld klinkt, zou het slechts 90 dagen duren om er eentje te installeren. Vandaag duurt het ongeveer twee jaar om een datacenter te bouwen. Bovendien zou Microsoft flink kunnen besparen op de kost van energie. De koelinstallaties in klassieke datacenters drinken immers heel wat stroom. Niet alleen de kostprijs voor de cloudprovider gaat achteruit onder water, ook de druk op de energieproductie en het milieu gaat naar omlaag.

Sneller

Ook voor de consument heeft de experimentele techniek voordelen. Warme landen zijn niet geschikt voor de bouw van datacenters, zodat internettrafiek vaak heel lang onderweg is. Latency kan met een center voor de kust flink worden teruggeschroefd.

Microsoft Research zoekt momenteel naar partners voor het verdere ontwerp en de verdere constructie van de onderwatermodules. Je mail zal nog niet meteen geback-upt worden onder de zeespiegel, maar het ziet er naar uit dat onderwater-datacenters in de nabije toekomst werkelijkheid zullen worden.

Op donderdag 17 maart organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over datacenteroptimalisatie. Voor meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, kan u terecht op www.businessmeetsit.be.

bmitDatacentermicrosoftonderzoekWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken