Nieuws

Fitness trackers lekken jouw gegevens

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Open Effect hebben een rist fitness trackers getest. Hun bevindingen zijn niet zo positief.

Steeds meer mensen lopen rond met een fitness tracker rond hun pols. Stijlvol zijn ze niet, maar efficiënt des te meer. Sommigen kunnen daarnaast ook dienen als smartwatch. Helaas heeft beveiligingsbedrijf Open Effect een slecht rapport klaar: van de acht geteste merken, waren er maar liefst zeven zonder veel moeite te hacken.

De beveiliginslekken laten hackers toe om gebruikers te volgen, hun gegevens te raadplegen en deze zelfs aan te passen of verwijderen. Dergelijke gaten werden opgemerkt bij toestellen van Garmin, Xiaomi, Jawbone en Withings. Ook Fitbit, Mio en Intel hebben minder veilige toestellen, al viel het hier nog mee. Deze merken namen ook meteen contact op met de onderzoekers, wat kortelings zal leiden tot veiligere fitness trackers.

Enkel de Apple Watch kwam uit de test zonder kleerscheuren. Maar dat wil nog niet zeggen dat gebruikers van de getroffen apparaatjes zich meteen zorgen moeten maken. Voor hackers is het vaak te duur en te veel moeite om fitness trackers te hacken. Voor hen is het immers interessanter om te proberen je bankgegevens in handen te krijgen.

Toch zijn er enkele gevallen waar zo’n inbraak nefast zou kunnen zijn. In 2014 was er bijvoorbeeld een zaak waarin een vrouw haar fitness tracker gebruikte om aan te tonen dat een ongeval wel degelijk een impact had op haar lichaam. Met de gegevens van haar fitness tracker probeerde ze vervolgens een compensatie los te krijgen. In dit geval kan een gehackte tracker dus wel nadelige gevolgen hebben.

apple watchBeveiligingbeveiligingfitbitfitness trackergarminjawbonemiomobielwithings

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600