Luxemburg wil mineralen uit asteroïden ontginnen
Asteroïden zitten bomvol kostbare en zeldzame mineralen. Sommige ruimterotsen herbergen zelfs platina, welke per 1.000 kubieke centimeter maar liefst een miljoen dollar opbrengt. Het was dan ook te verwachten dat het niet lang zou duren alvorens iemand er zijn voordeel mee wil doen. Eind vorig jaar tekende Amerikaanse president Barack Obama daarom een wetgeving, welke het commercieel ontginnen van mineralen en andere materialen uit asteroïden en de maan legaal maakte.
[related_article id=”176517″]Groot potentieel
Ook Luxemburg wil een deel van de asteroïdekoek en krijgt daarbij de hulp van onder andere Larry Page, een van de oprichters van Google. De overheid zal samenwerken met SES, ’s werelds grootste satellietoperator, dat bovendien in Luxemburg gevestigd is. Ook Planetary Resources, dat werd opgericht door Larry Page, en Deep Space Industries, welke ruimtetoerisme wil mogelijk maken, dragen bij tot het project.
“Ik ben ervan overtuigd dat er een groot wetenschappelijk en economisch potentieel zit in de plannen van Luxemburg,” vertelt Jean-Jacques Dordain, directeur van de Europese Ruimtevaartorganisatie. “We weten op welke manier we naar asteroïden kunnen geraken, hoe er geboord kan worden in de oppervlakte en hoe we monsters terug naar de aarde kunnen krijgen.”
Lucratieve markt
Ondanks het feit dat de technologieën om de ontginning van asteroïden mogelijk te maken al bestaan, zal het Luxemburgse project niet meteen van een leien dakje gaan. Het kost NASA namelijk ongeveer een miljard dollar om slechts 60 gram mineralen van de OSIRIS-Rex-missie terug te brengen. “Dit project zal Luxemburg miljarden dollars kosten, maar aan het einde van de rit zou er wel eens een markt ter waarde van biljoenen dollars kunnen ontstaan,” besluit Dordain.