Apple: “Bug is geen bug maar een feature”
Sinds kort duiken her en der verhalen op van iPhones die vastliepen en veranderden in bakstenen. Dit gebeurde bij de update naar iOS 9. Het fenomeen, waarbij we spreken van een ‘bricked’ toestel, komt enkel voor bij gebruikers die hun Touch ID-sensor lieten vervangen via een onofficieel kanaal; hun vingerafdruksensor. Apple zegt nu dat het dergelijke toestellen met opzet laat vastlopen.
Wie zijn vingerafdruksensor laat repareren in een Apple-winkel, of via een erkende reseller, zal geen hinder ondervinden. Wanneer zij de sensor vervangen, hebben ze namelijk toegang tot enkele protocollen die moeten aangepast worden om de sensor af te stemmen op het kabeltje dat eraan vastzit. Gebeurt deze aanpassing niet, dan zal je iPhone bij een update denken dat er geknoeid is met de sensor. Error 53 treedt dan in werking.
Gelijkvormigheid
Je kan het vergelijken met een gelijkvormigheidsattest voor de wagen. Wie zijn motor vervangt, moet dit attest laten aanpassen, zodat het overeenkomt met de inschrijving bij Mobiliteit en Vervoer. Komen deze niet overeen, dan zal je bij een controle wel eens de woorden ‘diefstal’ en ‘grote problemen’ horen vallen.
Apple spreekt daarom van een beveiligingsfunctie in plaats van een bug. Handig voor wiens iPhone gestolen werd, minder leuk voor wie geen officieel Apple-aanspreekpunt in de buurt heeft. Daarom: weze gewaarschuwd.