Kameleonrobot verandert van kleur
Chinese onderzoekers hebben een manier gevonden om hun camouflagekunsten op een leuke manier met de wereld te delen, namelijk met een schattige kameleonrobot. Wanneer het robotje langs een muur met verschillende kleuren rijdt, zal hij net als zijn biologische tegenhanger de verschillende kleuren nabootsen.
Gouden koepels
De kameleon werd met een 3D-printer gemaakt en is bedekt met plasmonische schermen. Deze schermen bestaan uit een glasplaat met een raster van kleine gaatjes, welke een diameter van 50 nanometer hebben. Op het glas werd goud afgezet, waardoor er een kleine gouden koepel in ieder gaatje is gevormd. Het geheel is uiteindelijk in een bad met een elektrolytgel, bestaande uit zilverionen, geplaatst.
De elektronendichtheid van een molecule geeft de kans weer dat een elektron zich op een bepaalde locatie bevindt.
Wanneer licht op de gouden koepels valt, worden zogenaamde plasmons gevormd. Een plasmon is een kwantum, de kleinste ondeelbare hoeveelheid van een grootheid, van plasma-oscillatie. Deze laatste term uit de fysica staat voor snelle trillingen van de elektronendichtheid van geleidend materiaal, zoals plasma en metaal.
[related_article id=”176671″]Veranderende eigenschappen
De gevormde plasmons zullen de reflecterende en absorberende eigenschappen van de schermen bepalen, waardoor standaard een rode kleur ontstaat. Om de kameleon ook andere kleuren te laten nabootsen, wordt een elektrisch veld rond de elektrolytgel geplaatst. Hierdoor zullen zilverionen op het goud worden afgezet, waardoor de eigenschappen van de koepels worden veranderd.
Welke kleur er wordt gevormd, hangt af van de sterkte van het elektrisch veld. Daarom is de kameleon van lichtsensoren voorzien. Deze sensoren kunnen achtergrondkleuren herkennen en de sterkte van het veld bepalen. Door het veld om te draaien, lossen de zilverionen op en zal de kameleon terug rood worden.
Praktische toepassingen
Momenteel kan de robot slechts de kleuren rood, blauw en groen aannemen. Met behulp van een geavanceerder systeem kan dit echter uitgebreid worden, waardoor de kameleon volledig in zijn omgeving zou kunnen opgaan. De Chinese onderzoekers hopen de technologie uiteindelijk voor militaire doeleinden te kunnen gebruiken.