Eén op de tien Belgen verloor al geld aan online oplichterij
In geen ander land in Europa laten internauten zich zo gemakkelijk rollen als in België. Volgens een onderzoek van Eurostat naar aanleiding van Safer Internet Day verloor maar liefst 10 procent van de Belgen in 2015 geld op het internet. Negentig procent van hen liet zich in de luren leggen door frauduleuze berichten. De Belg is met andere woorden bijzonder goedgelovig als het op phishingmails aan komt.
Triest record
België doet het echt wel bijzonder slecht. Denemarken en Luxemburg houden het op zeven procent en delen zo de tweede plaats, Zweden komt op drie met zes procent, en in de rest van de EU liggen de cijfers nergens hoger dan vijf procent. Nederland houdt het op drie procent.
De verklaring is volgens Eddy Willems, beveiligingsexpert bij G-Data, te zoeken bij de steeds beter wordende phishingmails. Dat zegt hij op het Radio 1-programma Hautekiet. Vandaag zien die e-mails er bijzonder betrouwbaar uit en zijn ze opgesteld in correct Nederlands. Een groot deel van de Belgen associeert phishing nog steeds met Nigeriaanse prinsen, en legt niet voldoende argwaan voor de dag bij het openen van e-mails.
Enorme stijging
In 2010 was phishing nog minder gericht op ons taalgebied, en verloor slechts 2 procent van de Belgen geld door frauduleuze mails. Toch kan daar niet de enige verklaring liggen, aangezien de Nederlanders het zoveel beter doen.
Hoewel antiviruspakketten hun best doen om domeinen waar phishingmails naartoe wijzen te blokkeren, blijft de eerste en beste verdedigingslinie het gezond verstand. Komt de mail niet met zekerheid van iemand die je kent, vertrouw hem dan niet zomaar. Is er geld mee gemoeid, dan kan je er al van op aan dat het om fraude gaat.
[related_article id=”175327″]Minder virussen
Het is overigens niet allemaal slecht nieuws. Slechts 20 procent van de ondervraagden haalde in 2015 een virus binnen. Daarmee scoort België net onder het Europees gemiddelde van 21 procent. Nederland laat geen kans liggen om de Belgen de loef af te steken en haalt met zes procent veruit het beste resultaat. Bij de Nederlanders rapporteerde 89 procent dat ze het afgelopen jaar met geen enkel beveiligingsprobleem te maken kregen. Enkel Tsjechië doet met 90 procent beter. België klokt ergens royaal onder het Europese gemiddelde af op 71 procent.
Help je medemens
Gewapend met deze eerlijk gezegd toch wel trieste cijfers lanceren we bij deze dan ook een warme oproep ter ere van Safer Internet Day: heb jij vrienden of familie wiens naïviteit piekt zodra er een internetverbinding tot stand wordt gebracht? Leg ze dan toch nog maar eens grondig uit dat het web een gevaarlijke plaats kan zijn, waar je niemand zomaar kan vertrouwen. Minstens even belangrijk: vertrouw ook zelf niet blind op je antivirussoftware, maar gebruik je gezond verstand als eerste verdedigingslinie.