Europeanen krijgen recht om NSA aan te klagen
Er gaat heel wat persoonlijke data van Europeanen de oceaan over. De EU deelt gegevens met Amerikaanse collega’s bij bijvoorbeeld criminele onderzoeken, maar als bevoegde instanties in de VS iets mispeuteren met die data kan je vooralsnog weinig doen. Een nieuwe wet zal het nu mogelijk maken voor Europeanen om een rechtsvordering in de VS tegen de VS in te stellen bij misbruik. Ook krijgen we binnenkort de optie om een rechtszaak aan te spannen wanneer een instantie in de VS inzage in persoonsgegevens weigert.
Vertrouwen hernieuwen
In de praktijk zal de nieuwe wet, die door het congres en de senaat raakte maar nog op goedkeuring van president Obama wacht, niet meteen tot duizenden vorderingen leiden. Het gaat veeleer om een maatregel om het geschonden vertrouwen tussen de EU en de VS te herstellen na het uitgebreide misbruik door de NSA. Als voortaan uitkomt dat een overheidsdienst van de VS aan de haal is met jouw gegevens om die op een onrechtmatige manier te bewaren of te verwerken, kan je dus actie ondernemen.
Vrijwillige knieval
Door Europese burgers een rechtsmiddel te geven hopen de VS tegemoet te komen aan de zorgen die het Safe Harbor-akkoord vorig jaar kelderden. De EU besliste toen dat Amerikaanse bedrijven niet meer konden garanderen dat Europese data op Amerikaanse servers veilig was van misbruik door onder andere spionagediensten.
De beslissing is geen noodzakelijk onderdeel van Privacy Shield, de nieuwe regelgeving ter vervanging van Safe Harbor waaraan de Europese commissie en de VS samen sleutelen. De Amerikanen zien de nieuwe wet meer als een gebaar dat het wederzijdse vertrouwen moet herstellen. Moest de regelgeving ten tijde van de Snowden-lekken bestaan hebben, zouden de VS inderdaad heel wat vorderingen van Europese burgers te slikken hebben gekregen.