Nieuws

Namaak op sociale media: trap er niet in

Namaak-elektronica wordt steeds vaker in België geassembleerd. Bovendien schakelen criminelen het net in om ook andere namaakproducten zoals parfums te slijten.

Het zijn geen AppleBerry’s of SamKo’s waarvan de FOD Economie allerhande onderdelen uitstalt. De overheidsdienst deelt het resultaat van de strijd tegen namaak in 2015, en we zien heel wat smartphone-onderdelen waarvan we het verschil met de echte versies nauwelijks zien. Smartphones zijn bovendien niet de populairste producten van de namaaksector. Die eer gaat naar merkkledij en handtassen maar ook cosmetica en parfum.

Minder maar duurder

“We namen in 2015 minder namaakproducten in beslag dan in 2014”, verduidelijkt Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. “Maar de in beslag genomen spullen hadden een hogere verkoopwaarde.” Namaak-luxeproducten zitten met andere woorden in de lift.

Het valt op dat de verkopers van namaakproducten steeds meer hun toevlucht zoeken tot het internet. Hoewel er over het hele land illegale winkeltjes bestaan, vaak in garageboxen, waar geïnteresseerden moedwillig namaak kunnen kopen, worden goedgelovige consumenten maar al te vaak bedot via sociale netwerken. “Criminelen denken onterecht dat ze anoniem en dus veilig te werk gaan via een sociaal netwerk zoals Facebook”, aldus Peeters.

Digitaal ten strijde

De cel namaak van de FOD Economie zet echter zwaar in op die digitale winkels, en blokkeerde afgelopen jaar zo’n 328 websites. “België neemt daarin het voortouw als je weet dat er Europees ongeveer 800 websites geblokkeerd werden.”

Bij de FOD geven ze raad mee waardoor je als brave consument namaak kan vermijden. “Klinkt iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook”, blijkt de gouden regel. Die geldt wat ons betreft trouwens voor het ganse internet. Verder doe je er goed aan geen enkele promotie via een onbekend kanaal te vertrouwen die er opvallend aantrekkelijk uitziet. Kan je de identiteit van de koper niet achterhalen of zijn de betaalmethodes onorthodox? Dan heb je waarschijnlijk te maken met namaak.

Context

“Ook spelling is een weggever”, klinkt het. In het buitenland zijn ze vaak erg goed in het maken van geloofwaardige namaakproducten, maar het Nederlands zijn de namakers nog niet machtig. Tot slot is de context belangrijk. “Een iPhone vind je niet in je lokale buurtwinkeltje, en de dingen worden al zeker nooit zonder degelijke verpakking verkocht.”

Online wordt dus allerhande namaak aangeboden, maar namaakelektronica verdient toch een speciale vermelding. Namaaktelefoons worden vaak in België geassembleerd, omdat het eenvoudiger is om losse onderdelen te smokkelen. Zo zien we een niet echt opvallende zwarte smartphonecover, die afgeplakt blijkt te zijn met een zwart laagje waaronder een Apple-logo schuilt. Dat verklaart waarom de in beslag genomen goederen zo weinig afgewerkte smartphones bevatten.

In totaal nam de cel namaak het afgelopen jaar slechts 2.865 stukken elektronica in beslag. Dat staat in groot contrast met 2014, toen dat aantal nog op 80.594 lag. Desalniettemin blijft waakzaamheid geboden, zeker online.

mobielnamaakonlinesmartphonesociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren