Samsung Pay komt naar België: betaal met je smartphone
Samsung gaat zijn betaalsysteem Pay naar België brengen. De Koreaanse technologiereus introduceerde Pay in het midden van vorig jaar, maar de uitrol ervan was voorlopig eerder beperkt. Sinds augustus 2015 kunnen gebruikers in het thuisland van het bedrijf er mee aan de slag, in september volgenden de VS. Intussen breidde Samsung het lijstje met landen uit: onder andere Brazilië, het VK, Spanje, China en Australië zitten in de tweede fase van de uitrol.
Introductie in België
Op de MWC-persconferentie van Samsung bleef het stil over eventuele beschikbaarheid in België. Kristof Vanhuffel, Product Manager voor België, vertelde ons echter dat het betaalsysteem ook naar hier komt. Een exacte datum is er nog niet, maar Samsung onderhandelt momenteel met de relevante Belgische instellingen voor een implementatie van Pay. “Met een beetje geluk zijn de onderhandelingen nog voor het einde van het jaar rond”, aldus Vanhuffel. Hij vertelt er wel meteen bij dat we misschien tot de eerste helft van 2017 moeten wachten. Officieel plakt Samsung nog geen datum op de introductie, maar behoudens onvoorziene tegenslagen kunnen eigenaars van een high-end Galaxytoestel binnenkort hun betaalkaarten thuislaten.
[related_article id=”177291″]Met Samsung Pay koppel je een bank- of kredietkaart aan je smartphone. Daarmee kan je dan aan een terminal betalen, en je betaling autoriseren. Dat heeft de nodige voordelen: niet alleen kan je je kaarten thuislaten, ook de beveiliging gaat in theorie vooruit. Een kaart is immers beveiligd met een korte code, terwijl een smartphone dezer dagen met een veel complexer wachtwoord of zelfs gezichtsherkenning kan werken.
Geen hardwarebeperkingen
Zodra Samsung de instanties achter de Belgische betaalterminals aan boord krijgt, is er niets dat Samsung Pay nog in de weg staat. Het systeem maakt gebruik van bestaande NFC- en MST-technologie. MST, waarbij je een kaart langs een terminal swiped, is bij ons niet populair, maar de huidige terminals zouden ook compatibel zijn met NFC. “Bovendien vraagt Samsung geen transactiekost”, voegt Vanhuffel daaraan toe. Winkeliers zullen dus alleen een transactiekost aan Banksys moeten betalen, zoals vandaag met kaartbetalingen ook al het geval is.
Pay is een onderdeel van het steeds uitgebreider wordende ecosysteem dat Samsung rond zijn high-end Galaxy’s bouwt. Dat impliceert helaas dat het betaalsysteem enkel compatibel zal zijn met de Note 5, de S6 (edge, edge+ en active) en de pas aangekondigde S7 en S7 edge. Wie een dergelijk toestel heeft, kan dus hoopvol uitkijken naar een nieuwe handige functie in de nabije toekomst.