Eerste indruk LG 360 VR: realiteit druppelt binnen
LG verraste deze week vriend en vijand op het Mobile World Congress in Barcelona met zijn modulaire G5. Naast verwisselbare modules voor de telefoon zelf, toonde het ook een hele verzameling accessoires voor de smartphone, waaronder de LG 360 VR. Wij gingen op de beurs kort aan de slag met de virtual reality-bril voor een eerste indruk.
Net als de Samsung Gear VR en Google Cardboard wordt de 360 VR aangedreven door een smartphone, maar de werking is toch net iets anders. De Gear VR en Cardboard gebruiken het smartphonescherm als display, terwijl de 360 VR zijn eigen ingebouwde schermen heeft. In plaats van de telefoon in de bril zelf te bevestigen, sluit je hem aan via een USB C-kabel.
Het grote voordeel daarvan is dat LG de bril erg licht heeft kunnen houden, amper 118 gram, maar daar houdt het eigenlijk ook bij op. Omdat het geen ruimte voor een smartphone moest voorzien, heeft LG gekozen voor een smalle bril in plaats van een grote behuizing die de helft van je gezicht inneemt. Alleen is zo’n grote behuizing die je hele gezichtsveld omsluit net van cruciaal belang voor een goede VR-beleving.
Lichtlek
[related_article id=”177335″]De 360 VR zit weliswaar comfortabel, maar boven en onder de bril druppelt licht binnen, waardoor je in je periferaal zicht nog een indruk krijgt van je omgeving en uit de virtuele ervaring wordt gehaald. De immersie gaat hierdoor volledig verloren. Je beseft voortdurend dat je gewoon door een bril naar twee schermpjes aan het kijken bent in plaats van meegenomen te worden in een andere wereld.Een ander probleem is latency. Dit is een uitdaging waar alle smartphone-oplossingen voor virtual reality mee te maken krijgen. De Oculus Rift en HTC Vive kunnen steunen op flink wat rekenkracht van de computer waar je ze aan koppelt, maar een smartphone kan dit nu eenmaal niet evenaren. Daardoor heeft het beeld moeite om te volgen wanneer je snel met je hoofd beweegt.
LG heeft het wel eenvoudig gemaakt om de brandpuntafstand van de lenzen aan te passen. Een pluspunt voor brildragers zoals ikzelf. Je kan je bril afzetten en de lenzen individueel scherpstellen om aan te passen aan je zicht. Twee toetsen bovenop de bril in combinatie met headtracking zorgen voor een eenvoudige besturing van het systeem.
Alleen voor LG G5
De 360 VR zal in eerste instantie alleen compatibel zijn met de G5. LG heeft voorlopig nog niet bekend gemaakt wanneer de bril beschikbaar zal zijn. Ook een prijs voor de bril is nog niet bekend, maar zal erg scherp moeten zijn, wil LG kans hebben op slagen. Voor 35 euro koop je al een Google Cardboard die compatibel is met de meeste smartphones, en hoewel de 360 VR comfortabeler zit, is de VR-ervaring veel slechter door het licht dat binnen lekt.