ESA lanceert eerste fase in zoektocht naar leven op Mars
ESA, het Europese ruimtevaartagentschap, heeft zonet samen met Rusland een dubbele sonde de ruimte in gestuurd. De lancering vormt een eerste fase van het ExoMars-programma, dat de kans op leven op de rode planeet wil onderzoeken.
Het ruimtetuig werd de lucht in geschoten met een Proton-raket van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos en begint vandaag aan een reis van zeven maanden richting Mars. Aan boord zitten de Trace Gas Orbiter en de Schiaparelli EDM Lander van ESA.
De Trace Gas Orbiter is een satelliet en zal zichzelf, eenmaal aangekomen bij Mars, in een baan rond de planeet begeven om te onderzoeken uit welke gassen de atmosfeer bestaat. Specifiek wordt gezocht naar sporen van methaan, omdat dat een potentiële aanwijzing kan zijn van biologisch leven op de planeet. [related_article id=”175402″]
De Schiaparelli-lander zal afdalen naar Mars met als enige doel om zacht en gecontroleerd neer te komen op het oppervlak van de rode planeet. Een succesvolle landing moet aantonen dat ESA en Roscosmos de technologie in handen hebben om in een tweede fase een Marswagentje op de planeet neer te zetten. Die wordt in 2018 gelanceerd en gaat op Mars boringen tot 2 meter diep uitvoeren om de bodem te onderzoeken op sporen van leven.
Belgische makelij
Zowel de Trace Gas Orbiter als de Schiaparelli-lander hebben ook een Belgisch tintje. Eén van de instrumenten aan boord van de TGO is de NOMAD, die werd ontwikkeld en gebouwd door het Belgische Instituut voor Ruimte-Aëronomie. Voor het BIRA is dit hun belangrijkste missie ooit.
Op de lander staan dan weer twee instrumenten van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht. De AMELIA zal tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak metingen in de atmosfeer uitvoeren. Het tweede toestel is een weerstation dat na de landing zelf actief wordt.
Ook andere Belgische bedrijven werken mee aan de ExoMars-missie en werden daarin ondersteund door het federale wetenschapsbeleid. Vorige week raakte nog bekend dat België binnenkort zijn eigen ruimtevaartagentschap krijgt om de Belgische ruimtevaartsector te beschermen.
Wat na ExoMars?
Als de ExoMars-missie sporen van leven vindt op Mars, wil ESA uiteindelijk een nieuw ruimtetuig naar de rode planeet sturen, dat bodemmonsters van Mars naar onze aarde kan terugbrengen voor analyse. Dat moet toelaten om de monsters in meer detail te bekijken dan mogelijk is vanop afstand met het Marswagentje dat in 2018 naar de planeet wordt gestuurd.
Het ruimteschip is vanmorgen gelanceerd en tegen vanavond weten we of het succesvol aan zijn reis richting Mars is begonnen, wanneer een eerste signaal naar de aarde wordt teruggestuurd. Als alles goed verloopt, zullen de Trace Gas Orbiter en Schiaparelli-lander tegen oktober op hun bestemming aankomen. Je kan de ontwikkelingen live volgen via de website van ESA.