Nieuws

NASA toont Ceres in detail

NASA’s Dawn-ruimteschip stuurde enkele hoogst gedetailleerde beelden terug van Ceres, de grootste dwergplaneet in de planetoïdengordel.

Ceres, een dwergplaneet uit de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter, geeft steeds meer geheimen prijs. Ceres is de grootste dwergplaneet aan deze kant van de Kuipergordel met een omtrek van net geen 3.000 kilometer langs de evenaar (de maan heeft ter vergelijking een omtrek van 11.000 km, de aarde 40.000 km).

NASA’s Dawn-sonde zweeft momenteel op lage hoogte rond Ceres. Een jaar lang stuurde de sonde al foto’s terug naar de aarde, waarbij het ruimtetuig zich langzaamaan naar een steeds lagere baan om het hemellichaam begaf. Intussen zweeft Dawn op 400 km van het oppervlak. Gisteren publiceerde NASA een overzicht van de recentste ontdekkingen.

Vlekken en een berg

Onderzoek focust zich momenteel op twee zaken: langs de ene kant heeft Ceres enkele erg reflectieve vlekken, bestaande uit een mysterieus materiaal. Langs de andere kant valt de Ahuna Mons op. Die steekt bijzonder recht uit het anders doordeweekse oppervlak en is vijf kilometer hoog. Hoe de berg gevormd werd, is nog onduidelijk voor NASA, maar de witte vlekken zouden wel eens door zoutafzetting veroorzaakt kunnen zijn. De ruimtevaartorganisatie vermoedt dat ze een indicatie voor recente geologische activiteit zijn.

De Gamma Ray and Neutron Detector (GRaND) zag dan weer significant lagere neutronenconcentraties aan de polen. Die ontdekking lijkt dan weer de aanwezigheid van waterijs te insinueren. In onderstaande video doet NASA de recentste ontdekkingen zelf uit de doeken. Het bezoek aan Ceres leverde tot nu toe een schat aan informatie op over een hemellichaam waarover voordien nauwelijks iets geweten was.

ceresdawnruimtevaartWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren