FBI kraakt iPhone zonder Apple
De FBI heeft Apple niet meer nodig, en dus heeft het zijn zaak tegen de technologiereus officieel stopgezet. De federale politie is er zelf in geslaagd om de iPhone te kraken waar het allemaal om draaide, met de hulp van een derde partij. De FBI heeft schriftelijk laten weten aan de rechter die de zaak behandelde dat het “met succes toegang verkreeg tot de data op de iPhone” en dus niet langer de assistentie zocht van Apple.
De FBI onthulde daarbij niet hoe het in de iPhone heeft ingebroken en zal dat waarschijnlijk ook niet doen, maar kenners zijn ervan overtuigd dat de organisatie een NAND-spiegeltechniek heeft gebruikt. Een methode waarvan die experts overigens geloven dat de FBI er al langer van op de hoogte was.
Apple toonde zich tevreden over het laten vallen van de zaak, al liet het niet na om de FBI terecht te wijzen: “We verwierpen vanaf het begin de eis van de FBI om een achterpoort te creëren voor de iPhone, omdat we geloofden dat dat verkeerd was én een gevaarlijk precedent zette. Als gevolg van de seponering, is geen van beide gebeurd. Deze rechtszaak had nooit gestart mogen worden,” laat het bedrijf weten in zijn reactie op het nieuws.
Het technologiebedrijf riep ook op tot debat: “Apple gelooft sterk in de noodzaak voor databescherming, veiligheid en privacy voor alle inwoners van de Verenigde Staten en over de hele wereld. Het één opofferen voor het ander zorgt alleen maar voor een groter risico voor mensen en staten. Deze zaak belicht problemen die een nationaal gesprek waard zijn over onze burgerlijke vrijheden en onze collectieve veiligheid en privacy.”