Tor en CloudFlare bekvechten over internettoegang
Een rapport van CloudFlare over kwaadwillig gebruik van zijn diensten door Tor-gebruikers, zet kwaad bloed bij de mensen achter het Tor-project. Het beweert dat 94 procent van de bezoekers via Tor-kwaadwillige bedoelingen hebben, waardoor het zich genoodzaakt zag om extra beveiligingsmaatregelen te nemen. Bij Tor kunnen ze hier niet mee lachen, aangezien vele gebruikers nu moeite hebben om verbinding te maken met het netwerk.
CloudFlare is een dienst die als tussenpersoon fungeert tussen het verzoek tot verbinding van de gebruiker en de plek op het internet waar die naartoe wilt. Je zou kunnen zeggen dat het bedrijf met andere woorden je gids is naar je bestemming. CloudFlare fungeert ook als versneller en beveiliger van zo’n websites. Het helpt bijvoorbeeld bij het voorkomen van DDoS-aanvallen.
DDoS
Omdat ze niet gebruikt willen worden als middel voor zo’n DDos-aanval, heeft het Captcha’s ingesteld, zodat gebruikers eerst moeten bewijzen dat ze menselijke bezoekers zijn. Volgens Tor werken deze Captcha’s echter opzettelijk slecht, zodat ze gebruikers de toegang tot het anonieme web ontzegen. Tor stelt zich ook vragen bij de wijze waarop CloudFlare aan zijn gegevens komt. Bovendien vinden ze dat CloudFlare het onnoemelijk moeilijk maakt om van de zwarte lijst af te geraken, eens een bezoeker daar onterecht op terecht kwam.
Ondanks het gebekvecht, lijkt er toch een oplossing in zicht: CloudFlare vraagt aan Tor om een striktere cryptografische beveiliging van zijn verbindingen en dat gebruikers sowieso een test doorlopen om hun mens-zijn te bewijzen. Een eis die ze bij Tor niet onredelijk lijken te vinden.