Intel verklapt bestaan 3,5 GHz decacore-cpu met 25 MB cache
Midden november vorig jaar maakten we voor het eerst gewag van de vermeende specificaties van Intels nieuwe Extreme-processor. Op een officiële aankondiging is het nog even wachten maar Intel zette alvast een ondersteuningswebsite voor de chip online waarop de meeste specificaties bevestigd worden.
Met de nieuwe Extreme schuwt ’s werelds grootste chipbakker de superlatieven niet. De 10 rekenkernen en twintig threads maken van de i7-6950X een hyperthreaded decacore processor. Dergelijke specificaties zijn helemaal ongezien bij een consumentenchip.
Extreem veel cache
Naast een absurde hoeveelheid kernen, die naar alle waarschijnlijkheid overklokt kunnen worden, voorziet Intel 25 MB L3-cache. De 20 MB van de vorige generatie Extremes was al waanzinnig. Het enorme cachegeheugen zal de hitrate van de cpu tegen de 100% houden wat garandeert dat de krachtpatser te allen tijde aan maximale efficiëntie werkt, en dus nooit op zoek moet naar gegevens in het tragere DRAM-geheugen.
Intel maakt de chip met de Broadwell-architectuur. De Extreme wordt dus gebakken met het 14 nanometerproces. Broadwell-E volgt zo 22 nm Haswell-E op: de Extreme-reeks die rond de introductie van Broadwell uitkwam. Extreme-chips worden meestal aan de hand van een iets oudere architectuur gefabriceerd. Intel gebruikt al zijn kennis van een proces en een architectuur om de best mogelijk chip uit te brengen.
Kleine broertjes
De nieuwe Extreme krijgt naar goede gewoonte gezelschap van enkele minder krachtige maar financieel voordeligere telgen: een 3,3 GHz i7-6900K octocore met 20 MB L3, De 3,6 GHz i7-6850 hexacore met 15 MB L3 en de vrijwel identieke i7-6800K met dezelfde specificaties maar een kloksnelheid van 3,4 GHz.
[related_article id=”157802″]De specificaties van de lichtere chips zijn nog steeds afkomstig van lekken, maar met de i7-6950X bevestigd lijkt het erop dat we de gelekte info mogen vertrouwen. Ook over de PCI-express-lanes is immers officieel nog niets geweten, maar we steken er ons hand voor in het vuur dat de 40 lanes voor de krachtigste chip de waarheid zijn.
Nog even geduld
Intel zou de hele line-up nog in de eerste helft van dit jaar aankondigen. Nu de ondersteuningspagina al online staat twijfelen we ook daar niet meer aan. De grote Computex-beurs in Taiwan eind mei is een goede kanshebber voor een officiële aankondiging.
Tot dan kan je al centjes opzij beginnen zetten. Wie de vorige Extreme of familie daarvan kocht kan zijn huidige moederbord met lga2011 v3-socket behouden maar daar eindigen de kostenbesparingen. Haswell-E koste traditiegetrouw 999 euro. Iedere Extreme-chip debuteerde aan die prijs maar sinds de laatste Extreme is de koers van de dollar een stuk minder gunstig gewonden voor elektronicafanaten. Dat laat zich sterk voelen in de aankoopprijs van hardware. We hopen van niet, maar het zou ons niet verbazen als deze Extreme pas voor 1.100 euro of meer de jouwe wordt.