Nieuws

Eerste indruk HTC 10: op aanvraag ontworpen

HTC introduceert vandaag de HTC 10. Met het nieuwe vlaggenschip laat het de One-reeks achter zich en bouwt het een verfrissend toestel, rekening houdend met de grieven van de consumenten.

Vandaag onthult HTC zijn nieuwe vlaggenschip: de HTC 10. Het toestel, dat je vanaf vandaag kan bestellen, ligt op 2 mei in de winkel. Wij gingen er al kort mee aan de slag.

Designkenners

Niemand moet HTC vertellen hoe het een smartphone moet ontwerpen. De Taiwanese fabrikant vond het concept ‘premium’ vrijwel eigenhandig uit met de metalen One. Toen Samsung en de rest van de concurrentie nog plastic zilver schilderden, pakte HTC uit met een mooi, uniek en duurzaam aanvoelend toestel. De One M8 en One M9 waren spijtig genoeg iteraties op dat eerste design met weinig vernieuwende functies aan boord. Pijnlijk in een concurrentiële markt waarin de concurrentie plots wel met allerlei nieuwe toestanden zoals WQHD, grote diafragma’s, vingerafdruksensoren en meer kwam.

HTC lijkt te beseffen waar het de mist in ging, en lanceert met de HTC 10 een vlaggenschiptelefoon, rekening houdend met de opmerkingen van de gebruikers. Allereerst valt het design op. De uit metaal vervaardigde unibody blijft behouden, maar ziet er anders uit dan die van de One-reeks. Mooie randen en curves maken dit één van de mooiere telefoons op de markt. Vooraan vinden we eindelijk een vingerafdruksensor die bliksemsnel moet zijn, iets dat we nog niet persoonlijk konden testen.

Eindelijk WQHD

Het 5,2 inchscherm werd voorzien van een WQHD-resolutie, goed voor 564 pixels per inch. HTC ging voor LCD en niet voor amoled, maar het scherm oogt desalniettemin prachtig en de kleuren zijn levendig.  Tussen het scherm en het metaal woont een Snapdragon 820, de nieuwe high-end SoC van Qualcomm. Vorig jaar zorgde de Snapdragon 810 voor de nodige problemen, maar dit jaar is de chip uitgerust met Qualcomms eigen Kyro-processor, in de plaats van een door ARM ontwikkelde CPU. Een nieuwe Adreno 530-gpu zorgt voor het grafische geweld. Op een benchmark is het nog even wachten, maar de chip oogt veelbelovend en zou Samsungs Exynos weleens de loef kunnen afsteken. We wachten een grondige test af voor een finaal verdict, maar zijn optimistisch.

De verdere specificaties sluiten aan bij wat onder andere LG, Huawei en Samsung doen: het interne geheugen bedraagt 32 GB en is uitbreidbaar. Dankzij Android 6.0 kan je een snel geheugenkaartje bovendien virtueel fusioneren met je interne geheugen zodat je er ook apps op kan zetten, iets wat Samsungs S7 niet toelaat.

Twee dagen autonomie

Het rekengeweld krijgt energie van een 3.000 mAh-batterij. HTC maakt zich sterk dat clever design, zowel langs de hardware- als langs de softwarekant, voor een autonomie van twee dagen moet zorgen. Een straffe claim die we binnenkort graag zelf uittesten, maar onze verdere indruk van het toestel geeft ons in ieder geval vertrouwen. Loopt het toestel toch plat, dan zorgt Quick Charge 3.0 voor 50% batterij in een half uurtje.

Android voor de gebruikers

HTC haalt het probleem van bloatware aan en dat horen we graag. De smartphonefabrikant, die zich ondanks de introductie van de Vive blijft focussen op telefoons, werkte samen met Google om overbodige apps naar het verleden te verwijzen. Zo is de camera-app van HTC zelf, omdat de applicatie afgestemd is op de hardware. Een eigen galerij ontbreekt echter: foto’s bekijken doe je met de Foto’s-app van Google. De internetgigant heeft een bijzonder krachtige, gebruiksvriendelijke en aangename fotobeheerapplicatie en HTC ziet niet in waarom het die aan de gebruiker zou ontzeggen. Met de HTC 10 gaat HTC dus niet de concurrentie aan met Google en wil het zich niet koste wat het kost afscheiden van die laatste. De gebruiker staat centraal in de ervaring, en dat lijkt niet gelogen.

[related_article id=”176859″]

HTC Sense blijft desalniettemin duidelijk herkenbaar, al koos HTC voor Material Design in de restyling ervan. HTC-apps en Google-apps passen dus visueel uitstekend bij elkaar. Wie wil, kan z’n toestel verregaand personaliseren met gratis thema’s, of kan zelf thema’s in elkaar boksen. Het raster verdwijnt zodat je icoontjes, widgets en ‘stickers’ (prentjes die als snelkoppeling dienen) kan zetten waar je wil.

Bliksemsnel

Slimme software moet apps bovendien sneller doen laden. Tijdens een presentatie zien we grafiekjes die het verschil met de concurrentie aantonen, maar we zijn aanvankelijk sceptisch: snel genoeg is snel genoeg. Ter plekke vergeleken we met een Samsung Galaxy S6, toch ook niet van de minste, en het moet gezegd: de HTC 10 was veel responsiever dan de S6. Een vingerdruk op het scherm vertaalt zich merkelijk sneller in een geopende applicatie. We stonden er niet bij stil dat hier nog veel ruimte voor verbetering was tot vandaag: knap werk van HTC. De Sense UI lijkt zowaar de meest responsieve die je vandaag kan vinden.

Ultrapixel, maar dan goed

De camera was een pijnpunt voor HTC. De fabrikant wilde zich onderscheiden met het Ultrapixel-concept, waarbij grotere pixels voor meer licht moesten zorgen. In de HTC One’s deed die technologie echter meer kwaad dan goed, deels door de lage resolutie.

De hoofdcamera in de HTC One krijgt opnieuw Ultrapixel, zij het deze keer versie 2.0, goed voor een resolutie van 12 megapixel. De pixels zelf meten 1,55 µm en het diafragma bedraagt f/1.8. Dat staat garant voor uitstekende foto’s bij weinig licht. Zowel Samsung als Huawei zetten echter in op hoge fotokwaliteit in uitdagende lichtsituaties. We kijken er naar uit om de toestellen tegen elkaar te laten opboksen.

De laserautofocus werkt in ieder geval bliksemsnel en heeft geen moeite om van een dichte voorgrond naar een verre achtergrond scherp te stellen in fracties van een seconde. HTC moet hier niet onderdoen voor de andere vlaggenschepen op de markt. Enkele snelle foto’s geven ons opnieuw vertrouwen: de kwaliteit lijkt van bijzonder hoog niveau.

De selfiecamera krijgt vijf megapixel (1,33 µm-ultrapixel) en heeft eveneens een diafragma van f/1.8. Beide camera’s genieten van optische beeldstabilisatie, iets waarvoor de selfieliefhebber bij geen enkele andere smartphone terecht kan volgens HTC.

Hi-Fi-woofers & -tweeters

Met het design, de camera en de interface wil HTC op gelijke voet staan met de andere high-end smartphones, maar met het geluid wil de telefoonbouwer hen overtreffen. ‘Boomsound Hi-Fi-edition’ moet daarvoor zorgen. De 10 kan overweg met 24 bits hogeresolutie-audio, zowel wat opnemen als afspelen betreft. Zonder hoofdtelefoon is de kwaliteit verbluffend (naar smartphonenormen). De telefoon heeft twee luidsprekers, waarvan één is uitgerust met een tweeter en de andere met een woofer. Uiteraard ga je geen feestje bouwen op de beats afkomstig van dit toestel, maar wie z’n smartphone al eens als speaker gebruikt, zal nergens beter vinden.

Comfortabele oortjes

Bij de HTC 10 krijg je Hi-Res-oortjes. Claims over comfortabel design deden ons aanvankelijk met de ogen rollen maar zodra we ze konden uittesten, waren we verkocht. De in-ear headphones zijn bij de comfortabelste die we al testten en de geluidskwaliteit is inderdaad knap. Ook hier konden we maar enkele muzieknummers testen, zodat we er bij de finale review op terug zullen komen.

Dat geluid een stokpaardje is voor HTC mag duidelijk zijn. Een speciale app moet de klankoutput afstemmen op je persoonlijk profiel. Je krijgt daartoe een serie van tonen te horen waarna de telefoon zich kalibreert naar jouw oren. Het klinkt alvast indrukwekkend. Tijdens de korte test was het niet stil genoeg om te focussen op de kalibratiefrequenties, dus kunnen we je nog niet vertellen of het verschil daadwerkelijk hoorbaar is.

Verdict

Onze eerste indruk van de HTC 10 is alvast erg positief. Dit is geen revolutionair toestel, maar het doet alles wat je van een premium vlaggenschip mag verwachten. Het is mooi, snel, uitgerust met een knappe camera, een uitstekend scherm, de software is gepolijst en het geluid is indrukwekkend. Enkel de prijs baart ons wat zorgen: 749 euro is veel geld, ook al krijg je er de straffe oortjes en een snellader bij. De premium smartphonemarkt is niet meteen aan het boomen en HTC is geen grote naam meer voor velen. De oortjes en de telefoon samen zijn het geld zeker en vast waard, maar wie van high-end audio houdt heeft wellicht al een deftige hoofdtelefoon.

Sony probeerde vorig jaar iets gelijkaardigs met zijn Z-reeks. Wij vrezen dat de consument liever een lager prijskaartje ziet dan een pakketdeal zoals deze. Een lagere prijs spreekt bovendien voor zich en dat is interessant: HTC moet immers opboksen tegen concurrenten met een groter reclamebudget. We hopen echter dat we verkeerd zijn. HTC maakt hier na de saaie M9 van vorig jaar opnieuw een erg interessante smartphone. We kijken uit naar een langere test, wanneer we daarmee klaar zijn, lees je de uitgebreide review op deze website.

Androidhtchtc 10mobielsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600