Drone die regen maakt moet helpen bij natuurrampen
Amerikaanse drones zijn bedoeld om dingen kapot te maken. Soms proberen ze ook dingen op te lossen: het Desert Research Institute van de staat Nevada maakt er bijvoorbeeld zijn doel van om met behulp van drones weerproblemen op te lossen. Nevada, van nature een erg droge plek, is dan ook de geschikte plaats om testen uit te voeren met een drone die ‘wolken maakt’. Het onbemande toestel maakte deze week zijn eerste vlucht.
Het DRI zou het toestel in de eerste plaats willen gebruiken om de weersproblemen van de Amerikaanse staat op te lossen. Naast extreme droogte kent Nevada namelijk ook geregeld hagelstormen die gewassen vernietigen, en extreme mist. De onderzoekers waren dan ook erg tevreden met hun eerste testvlucht, weet Engadget. Niet iedereen is echter overtuigd: velen twijfelen aan de mogelijkheid van zo’n toestel om echt regen op te wekken of andere modificaties aan te brengen aan het weer.
De eerste vlucht van de drone duurde 18, waarin twee schoten zilverjodide gelost werden, een zout met een lage oplosbaarheid in water dat vaker gebruikt wordt om regen te maken. In zijn eerste vlucht wist de drone nog geen verpletterende indruk te maken, maar het team van wetenschappers is niettemin hoopvol.
Regenmakers zijn overigens nauw verbonden met toestellen die regen wegjagen. Die laatste categorie wordt voornamelijk gebruikt voor sportevenementen, zodat supporters droog kunnen blijven. Ook China maakte gretig gebruik van zo’n toestellen tijdens de Olympische Spelen in Peking. Volgens Amber Broch, hoofdingenieur van het huidige project, bewijzen ook die toestellen dat weerdrones een enorm potentieel hebben om de mensheid iets bij te brengen.