SpaceX landt razendsnelle raket op mobiel landingsplatform
Het gaat dit keer om het eerste en duurste deel van een raket die een Japanse satelliet in een baan rond de aarde moest brengen. Dat het dure deel, waar 9 raketten aanhangen, gered kan worden, is goed nieuws voor het plan om raketten te hergebruiken. De kostprijs van ruimtevaart kan zo gedrukt worden, wat het commercieel ook interessanter maakt.
[related_article id=”180371″] Deze missie was echter een pak moeilijker dan de vorige, omdat de vorige raket die kon landen slechts een hoogte bereikte van 400 km. Daardoor kwam de raket terug naar de aarde tegen ‘slechts’ 1 km/s. Dit keer moest een hoogte bereikt worden van 35.405 km, wat resulteerde in een neerwaartse snelheid van 2 km/s.Landing confirmed. Second stage continuing to carry JCSAT-14 to a Geosynchronous Transfer Orbit. pic.twitter.com/HfHI5cwoYX
— SpaceX (@SpaceX) May 6, 2016
Ruimtevaartorganisatie SpaceX kende het voorbije jaar een hobbelig parcours: meerdere raketten met bevoorrading voor het ISS ontploften, terwijl pogingen om raketten onbeschadigd te laten landen letterlijk in het water vielen. De organisatie van Elon Musk lijkt nu klaar te zijn om binnen dit en vier maanden een raket voor de eerste keer te hergebruiken.