Nieuws

SpaceX landt razendsnelle raket op mobiel landingsplatform

Voor de tweede keer op korte tijd wist Space X een raket te landen op een platform op zee. Dit keer was de moeilijkheid nog groter: de raket haalde 2 km/s.
Droneboot ‘Of Course I Still Love You’ van SpaceX.
[related_article id=”180395″]SpaceX slaagt erin om steeds minder brokken te maken. In april kon de ruimtevaartorganisatie voor het eerst een raket veilig weer neerzetten op een mobiel platform op zee. Ook nu gebeurde dat op die manier. Platform van dienst was droneboot ‘Of Course I Still Love You’. In totaal komt het aantal teruggekeerde raketten nu op drie, aangezien SpaceX er ook een keer in slaagde om een raket neer te zetten op een platform op het vasteland, wat technisch gezien veel minder moeilijk is.

Het gaat dit keer om het eerste en duurste deel van een raket die een Japanse satelliet in een baan rond de aarde moest brengen. Dat het dure deel, waar 9 raketten aanhangen, gered kan worden, is goed nieuws voor het plan om raketten te hergebruiken. De kostprijs van ruimtevaart kan zo gedrukt worden, wat het commercieel ook interessanter maakt.

[related_article id=”180371″] Deze missie was echter een pak moeilijker dan de vorige, omdat de vorige raket die kon landen slechts een hoogte bereikte van 400 km. Daardoor kwam de raket terug naar de aarde tegen ‘slechts’ 1 km/s. Dit keer moest een hoogte bereikt worden van 35.405 km, wat resulteerde in een neerwaartse snelheid van 2 km/s.

Ruimtevaartorganisatie SpaceX kende het voorbije jaar een hobbelig parcours: meerdere raketten met bevoorrading voor het ISS ontploften, terwijl pogingen om raketten onbeschadigd te laten landen letterlijk in het water vielen. De organisatie van Elon Musk lijkt nu klaar te zijn om binnen dit en vier maanden een raket voor de eerste keer te hergebruiken.

JCSAT, de satelliet die naar boven moest worden gehesen.
elon muskraketruimtevaartspacexWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen