Nieuws

Google redt meesterwerken van aftakeling met waanzinnige camera

Een gigapixelcamera moet beletten dat meesterwerken de tand des tijds niet overleven. De digitale kopieën bewaren de schilderijen in hun volle glorie.

Ter bewaring van onze grote culturele meesterwerken ontwikkelde Google een speciale camera. Deze gigapixelcamera moet schilderijen van over de hele wereld bewaren voor het nageslacht, en toegankelijk maken voor zij die de halve wereld niet kunnen rondreizen om ze in het echt te zien.

Google is al vijf jaar bezig met schilderijen te digitaliseren. In die periode kon het 200 werken fotograferen, waarbij elk werk ongeveer een dag in beslag nam. Sinds de nieuwe gigapixelcamera in gebruik werd genomen enkele maanden geleden, zijn er opeens 1.000 bijgekomen. Met de nieuwe uitrusting kan een schilderij op één à twee uur gedigitaliseerd worden.

In tegenstelling tot zijn andere projecten, Project ARA, Project Tango,… kreeg de gigapixelcamera de saaie naam ‘Art Camera’. De camera werkt door hem op een afstand van het schilderij neer te poten, elke hoek van het werk te bekijken door de camera, waardoor het ding weet waar de grenzen zijn waarbinnen het moet werken, waarna het centimeter per centimeter gaat fotograferen. Alle beelden worden naar een server gestuurd, waar ze weer aan elkaar worden geplakt en al enkele uren later beschikbaar zijn.

Neus op het doek

Het resultaat is echt verbluffend: je kan inzoomen tot je als het ware met je neus tegen het doek staat. Elke afzonderlijke penseelstrook is perfect waar te nemen, en je kan zelfs hier en daar zien welke kleuren de schilder gebruikte om te mengen. Voor sommige details zou je zelfs een vergrootglas nodig hebben. De beelden kan je hier bewonderen.

Google ziet het project als een echte dienst aan de mensheid, waardoor het zijn camera’s gratis uitleent aan musea en hen actief aanspoort ze te gebruiken. Ondanks de vele voordelen van de camera’s is er ook een groot nadeel: 3D-beelden kunnen niet verwerkt worden, waardoor het nut zich beperkt tot schilderijen.

art camerabewaringgooglekunstWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken