De belangrijkste nieuwigheden van Android N: snelheid en veiligheid
Wordt het Android Nougat? Of Android Napoleonbol? Met genoeg stemmen maakt zelfs die laatste kans. Wie wil kan immers zelfs naamsuggesties voor Android N inzenden en gebruikers kunnen stemmen op mogelijke kandidaten. Interesse? Surf dan naar Android.com/n en kies zelf de naam van Googles nieuwste mobiele besturingssysteem.
De naam is natuurlijk het minst belangrijke aspect van Android N. De functies zijn veel belangrijker en Google houdt zich niet in. We krijgen een heleboel details te horen, opgesplitst in vijf belangrijke domeinen.
Graphics
Spellen op Android zullen er met Android N een stuk beter uitzien. De reden: Vulkan. Vulkan is een API voor ontwikkelaars zodat zij hun spellen direct met de gpu in de SoC kunnen praten. Voor de leken: spelbouwers kunnen hun spel efficiënter gebruik laten maken van de beschikbare hardware. Vulkan is volgens Google beter dan OpenGL, wat voor betere graphics, knappere efecten en een hogere framerate moet zorgen.
Betere apps
Ook apps worden beter met dank aan de JIT-compiler. Die compiler is een stuk efficiënter in het verwerken van code wat vooral interessant is voor ontwikkelaars. Ook de gebruiker zal echter voordelen zien. Apps installeren tot 75 procent sneller en de code neemt bovendien 50 procent minder opslagruimte in beslag.
Beveiliging
Android N bouwt voort op de beveiliging van Marshmallow en voegt daar enkele nieuwe functies aan toe. Bestanden worden met N individueel versleuteld. Ook met mediaraamwerk wordt verstevigd. Subsystemen zoals codecs worden voortaan afzonderlijk beschermd wat lekken en misbruik moet tegengaan
De opvallendste functie schuilt echter bij het updatesysteem. Updates zullen zelf binnenrollen zonder dat je iets moet doen. Iedere telefoon heeft in essentie plaats voor twee besturingssystemen. Terwijl je op het ene werkt, wordt het andere op de achtergrond geüpdatet. Wanneer je dan de volgende keer opstart is je Androidversie meteen up to date. Bovendien zal dat opstarten een stuk sneller verlopen. Updaten met N neemt dus niets van je tijd in beslag.
Productiviteit
Fabrikanten zoals Samsung voegde zelf al multitaskingfunctionaliteit aan Android toe maar ook Google legt zich met N toe op op het draaien van meerdere apps naast elkaar. Sommige aanpassingen zijn eenvoudig. Zo zal je voortaan niet meer door al je recent geopende apps moeten scrollen, enkel de zeven recentst gebruikte apps zullen in de lijst staan. Een knop om de appgeschiedenis te sluiten maakt eindelijk zijn intrede, een functie die bepaalde fabrikanten ook al zelf toevoegden.
De knop rechtsonder krijgt bovendien een dubbelklikfunctie. Daarmee wissel je meteen tussen je huidige en je laatste geopende app zonder dat je van de app-lijst gebruik moet maken.
Dat je met Android N meerdere apps op één scherm kan zetten, wisten we al. Je kan dus twee applicaties onder- of naast elkaar op één scherm draaien. Android TV krijgt dan weer een beeld- in beeldmodus waarbij je een app in een klein scherm bovenop het hoofdscherm kan draaien.
Notificaties en berichten
Verder worden de notificaties beter. Je zal onmiddellijk via meldingen van bijvoorbeeld je berichten-app antwoorden kunnen typen en sturen, zodat je de betreffende app niet meer moet openen.
Emoji’s krijgen tot slot een belangrijke plaats. Android N komt met Unicode 9-emoticons ingebouwd. Dat is het uitgebreide emoticon-assortiment met onder andere verschillende huidskleuren voor alle gezichten.
[related_article id=”179596″]Beschikbaarheid.
In totaal bevat Android N meer dan 250 nieuwe functies. De nieuwe versie van Android moet tegen het einde van de zomer uitkomen maar wie niet kan wachten krijgt vanaf vandaag toegang tot een nieuwe testversie. Zoals gewoonlijk heb je een recent Nexustoestel of een Pixel C nodig. Surf naar Android.com/beta om aan de slag te gaan.
Als kanttekening vermelden we er graag bij dat iedere nieuwe versie van Android door de fabrikanten van je toestel onder handen genomen moet worden voordat ze beschikbaar is op jouw specifieke toestel. Fabrikanten passen Android graag aan, en de nieuwe versie moet die aanpassingen ook krijgen. Wanneer Android N naar jouw smartphone komt, hangt dus meer af van de ondersteuning van het model dan van Google zelf.