Google lanceert nog dit jaar eerste modulaire telefoon

Op dag drie van zijn ontwikkelaarsconferentie I/O komt Google nog met een verrassing. Het maakt deze herfst zijn eerste modulaire telefoon beschikbaar voor ontwikkelaars.

Het was even stil rond Project Ara, Googles poging voor een modulaire telefoon waarvan je de verschillende componenten afzonderlijk kan vervangen. Op de laatste dag van zijn ontwikkelaarsconferentie komt de internetreus echter met een verrassing: de eerste telefoon zal nog deze herfst beschikbaar zijn voor ontwikkelaars, gevolgd door een consumentenversie in 2017.

Project Ara maakte deel uit van Googles onderzoekslab ATAP, maar wordt nu ondergebracht in zijn eigen business unit binnen Google ter voorbereiding op de nabije lancering. Voor Google is het de eerste keer dat het zelf een smartphone bouwt. Voor zijn Nexus-telefoons deed het telkens beroep op externe hardwarepartners, zoals LG en Huawei voor de recentste toestellen.

Google toonde vandaag op I/O een werkend prototype van Project Ara. De telefoon bestaat uit een frame dat de basisfunctionaliteit van het toestel bevat, samen met zes generische slots waar je allerlei hardwaremodules in kan schuiven. Als dat herkenbaar in de oren klinkt, is dat omdat LG al iets gelijkaardigs doet met de G5, al gaat Google duidelijk nog een stap verder. Bovendien kan je de hardwaremodules live verwisselen, terwijl bij de G5 het toestel telkens wordt uitgeschakeld. Je kan zelfs het spraakcommando “OK Google, eject the camera” gebruiken om modules los te koppelen.

De stroomvoorziening en communicatie tussen de modules en de telefoon gebeurt via de nieuwe Unipro-technologie die Google speciaal voor Project Ara heeft ontwikkeld. Die kan tot 11,9 gigabits aan data per seconde doorsluizen in beide richtingen en moet ook het frequent uitwerpen van modules kunnen doorstaan.

De modules worden volledig via software aangestuurd, wat mechanisch falen moet voorkomen maar ook het potentieel biedt om modules met een wachtwoord te blokkeren. De mogelijkheden van de modules zijn eindeloos. Tot de eerste partners die werken aan hun eigen modules behoren onder meer E Ink, Panasonic, Toshiba, Sony en Samsung. De soorten modules waar reeds aan gewerkt wordt variëren van extra schermen tot camera’s, maar ook het idee van fitness trackers, projectors of betere luidsprekers lijkt niet ver gezocht.

Google is daarom specifiek op zoek naar ontwikkelaars die modules willen creëren voor Project Ara. Zij kunnen zich aanmelden via deze website.

googlegoogle i/o 2016mobielmodulairproject arasmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken