Nieuws

Google leert computers zelf kunst creëren

Project Magenta wil computers zelf leren om kunst te genereren. Het gebruikt daarvoor artificiële intelligentie. In de eerste plaat gaat het enkel nog muziek, maar later volgen ook video en visuele kunst.

Met Google Assistant, Home, berichtendienst Allo en natuurlijk DeepMind, lijkt artificiële intelligentie (AI) al wat de klok slaat bij Google. Met Project Magenta wil het bedrijf zelfs kunst bombarderen tot een product van zelflerende algoritmes, zo weet The Next web.

Originaliteit

Eerst zal muziek eraan moeten geloven, en daarna volgen video en visuele kunst. Het team achter Magenta wil uitzoeken of het computers kan aanleren om zelf kunst te creëren. De frontman is Douglas Eck. Hij zette zich eerder al achter de muziekaanbevelingen van Play Music.

“Ik probeer voornamelijk om generatieve, zelflerende technologie in te zetten om boeiende media te creëren. Daarbij wil ik ook focussen op andere aspecten van het creatieve proces. Kunst en muziek gaan bijvoorbeeld niet alleen om het tot stand brengen van de media op zich. Onder meer origineel zijn, het kunnen vertellen van een verhaal en de aandacht trekken zijn allemaal factoren die belangrijk zijn bij het maken van kunstwerken”, verklaart Eck op Googles researchwebsite.

AI-chip

Magenta werkt op Googles eigen open source platform voor AI, TensorFlow genaamd. TensorFlow is een chip die Google al een jaar test op zijn eigen datacenters, en onder meer inzette tijdens het wereldkampioenschap Go.

Project Magenta zal door Google op 1 juni gelanceerd worden. Het bedrijf plant ook in de toekomst de lancering van een app waarin alle Magenta-kunst zal worden samengebracht.

artificiele intelligentiegoogle deepmindkunstontspanningproject magentatensorflowWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken