Nieuws

Intel gaat extreem: Broadwell-E krijgt tien cores

Tien kernen, twintig threads, een enorme cache en een waanzinnig prijskaartje: Intel stelt op Computex zijn nieuwste Extreme-chip voor en die processor is zijn naam op alle vlakken waardig.

Om de twee jaar pakt Intel uit met een line-up van Extreme-chips. In 2014 perste de fabrikant het laatste druppeltje rekenkracht uit de Haswell-architectuur met de steengoede Haswell-E-chip en zijn mogelijks nog interessantere kleine broertjes. Dit jaar overtreft de Amerikaanse chipbakker zichzelf met Broadwell-E. Waar Haswell-E het op een nog steeds enorme acht rekenkernen hield, is Broadwell-E een decacore-chip. Met andere woorden: de processor krijgt tien rekenkernen en twintig threads mee.

Extreme i7

De officiële naam van Broadwell-E luidt Core i7-6950X. De tien kernen van de chip zijn geklokt op 3 GHz maar kunnen naar believen overklokt worden. Recht uit de stijlvolle zwarte doos is de turbosnelheid van de Core i7-6950X een knappe 3,5 GHz. Kernen en kloksnelheid zijn niet alles maar ook op de andere belangrijke vlakken stelt deze nieuwe Extreme-cpu niet teleur. De processor krijgt een waanzinnige 25 megabyte level 3-cache en is uitgerust met maar liefst 40 PCIe 3.0-lanes. Haswell-E (i7-5960X) hield het op 20 MB L3 maar kreeg eind 2014 ook al 40 PCIe-lanes mee.

De nieuwste chip kan verder overweg met DDR4-2400: dat is een snellere versie van het DDR4-geheugen waar de vorige Extreme al mee aan de slag kon, al was die in de praktijk ook compatibel met 2400 MHz DDR4. Broadwell-E past in het moederbord van je Haswell-E: Intel behield de 2011-v3-socket.

Extreem duur

Traditioneel kost Intels extreme-chip 1.000 dollar. Helaas gooit de chipgigant zijn prijs- en productstrategie voor Broadwell-E om. De i7-6950X gaat over de toonbank vanaf 1.569 dollar en kost daarmee evenveel als een flinke game-pc. Houdt er rekening mee dat de processor geleverd wordt zonder koeling.

Light-varianten

Broadwell-E krijgt drie kleine broertjes waarvan de grootste de rechtstreekse opvolger van Haswell-E is. De Core i7-6900K doet het net als zijn voorganger met acht rekenkernen en zestien threads. Minder kernen betekent iets meer ruimte voor een hogere kloksnelheid, zodat de i7-6900K standaard geklokt is op 3,2 GHz met een boost tot 3,7 Ghz. Net als de Haswell-chip heeft deze processor 20 MB L3 cache en 40 PCIe-lanes. Je betaalt 999 dollar voor de chip.

Een trapje lager en goedkoper, voor een adviesprijs van 587 dollar, vinden we de Core i7-6850K. De chip heeft twaalf threads en zes kernen die geklokt zijn op 3,6 GHz met een boost tot 3,8 GHz. Het beschikbare L3 cachegeheugen daalt naar 15 MB maar de 40 PCIe-lanes blijven behouden.

Tot slot introduceert Intel de Core i7-6800K. De specificaties daarvan zijn vrijwel identiek aan die van de i7-6850K. Ook deze chip heeft dus zes cores, twaalf threads en 15 MB L3 cache. De kloksnelheid ligt met 3,GHz en 3,6 GHz voor de turbo wel iets lager, net als het aantal PCIe-lanes: je krijgt er 28. Dat vertaalt zich naar een zachtere prijs: 412 dollar.

Gamers, enthousiastelingen en pro’s

Alle processors, inclusief de Broadwell-E-aanvoerder, hebben een TDP van 140 watt. Ook de goedkopere chips zijn DDR4-2400-compatibel. Intel richt zich met de krachtpatsers op enthousiastelingen en professionals. Denk daarbij niet alleen aan gamers, al zijn zij natuurlijk een belangrijke doelgroep. Voor de rasechte gamer is kloksnelheid in principe belangrijker dan de hoeveelheid cores. Zij kunnen zich dus in de eerste plaats verlekkeren op de i7-6850K.

Mega-tasking

Intel richt zich echter ook op de makers van moderne content. Om dat te illustreren vindt de fabrikant de ietwat knullige term Mega-Tasking uit. Dat is niets meer dan multitasking waarbij ieder programma of proces veel van je pc eist. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van 4K- of 360°-video. Daarbij moet de creatieveling bewerken en manipuleren, renderen, transcoderen, met muziek werken, gegevens importeren en exporteren en meer. Dankzij de krachtige decacorechip kan een pc meer zware programma’s tegelijk draaien zodat je minder moet wachten en meer gedaan kan krijgen.

Virtual reality

Langs de kant van de gamers denkt Intel dan weer aan de professionals die een dienst als bijvoorbeeld Twitch gebruiken om video live te streamen. Ook voor VR-gaming is een goede processor belangrijk. Met de intrede van Nvidia’s Pascal-gpu’s en AMD’s Polaris-grafische kaarten moet de processor mee om geen flessenhals te zijn. Intel maakt zich sterk dat Broadwell-E voor physics in een spel 30% beter presteert dan zijn voorganger en beroept zich daarvoor op 3DMark. Renderen op de cpu gaat er dan weer 20% op vooruit.

[related_article id=”157679″]

Welke kern werkt het best?

Selecteer de beste Voor de overklokkers heeft Intel enkele andere cadeautjes in petto. Je kan voortaan nog preciezer sleutelen aan onder andere voltages, en het is mogelijk om je computer per kern te overklokken. De nieuwe Turbo Boost Max 3.0-technologie maakt het bovendien mogelijk om de beste kern op je chip te identificeren, zodat die bij single threaded workloads geselecteerd wordt en optimaal benut wordt.

Die functie vereist de medewerking van de software zodat je de nodige drivers moet installeren bij de nieuwe chips. Intel laat wel weten dat de technologie in samenwerking met Microsoft naar Windows 10 komt, zodat het besturingssysteem zelf gebruik kan maken van de nieuwe Turbo Boost Max.

Intels visitekaartje

Intel laat op het eerste zicht weeral zien waartoe het bedrijf, en niemand anders, in staat is. De desktopprocessors zijn de krachtigste op de markt en kennen geen rechtstreekse concurrent. Heb je de dingen nu nodig? Vraag je je dat af, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘nee’. De chips zijn gericht op de echte power-users en de enthousiastelingen die er van houden om ’s werelds krachtigste hardware onder de motorkap van hun pc te stoppen.

broadwell ecomputex 2016extremeintelprocessor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600