Nieuws

Google Home steunt op Chromecast: de voor- en nadelen

Er zijn meer details bekend geraakt over de werking van Google Home, de spraakassistent voor je hele huis die later dit jaar door de internetreus wordt gelanceerd.

Home wordt Googles nieuwe assistent voor in je hele huis, die je met allerlei taakjes zal kunnen opzadelen. Na Googles aankondiging van Home op de I/O-conferentie bleven we met vragen zitten. In een promotiefilmpje van de zoekreus werden we al wel getrakteerd op een soort van voorsmaakje, maar hoe de binnenkant van je digitale butler er zou moeten uitzien, en tot waar zijn service zou rijken, bleef een mysterie. Tot nu althans.

Quick and dirty

Het kon grofweg gezien twee kanten uitgaan met Home. In een eerste optie maakte Google er een krachtige mini-pc van, gebaseerd op Android. Aan de andere kant kon Google ook voor de eenvoudigere weg kiezen. Een Chromecast-butler. Deze week raakte bekend dat het bedrijf uit Mountain View voor optie twee ging. Hier is waarom.

Volgens een directe bron van The Information lag het idee wel op tafel om van Home een Android-krachtpatser te maken, maar in feite kreeg het simpelweg minder steun dan die andere mogelijkheid. De meer quick-and-dirty-manier, een Chromecast-butler. Google heeft in het verleden al eerdere pogingen ondernomen om rechtstreeks via Android je living te bestormen, maar die draaiden op niets uit.

Succesformule

Chromecast daarentegen kreeg van het begin een toegankelijk prijskaartje mee, en blonk uit in eenvoud. Een succesformule die werkte voor de zoekgigant. Het bedrijf hoopt die formule nu even succesvol op een hoger niveau verder te zetten met Home. Zo wordt de thuisbutler van Google in essentie dus een Chromecast-apparaat met ingebouwde speaker, microfoon en LED-lampjes.

En dat hoeft in feite niet verkeerd te zijn. Met een Chromecast-butler zal Google hopelijk in staat zijn om het prijskaartje te drukken. In dat geval zou het in eigen land makkelijker kunnen opboksen tegen een concurrent als de Amazon Echo die nu nog 179 dollar kost, maar ook bij ons zou de drempel kleiner worden. Anderzijds zijn de taken die Home moet uitvoeren ook hoofdzakelijk waar de Chromecast goed in is. Denk daarbij aan het streamen van media content.

Minder power

Toch zal de extra power van een Android-butler ook gemist worden. Met een Android-hart zou Home hardwaretechnisch veel interessanter zijn vanuit het opzicht van een app-ontwikkelaar. Een Android-butler zou meer rekenkracht bezitten, en dat levert een bredere waaier aan toepassingsmogelijkheden op.

Daarbij komt nog dat een Android-butler ook rechtstreeks taken zou kunnen uitvoeren. Bekijk het zo: butler A snoeit gretig de haag met een elektrische snoeizaag, en butler B moet eerst bij de buurman gaan aanbellen om diens snoeischaar te lenen. De Chromecast-butler is de tweede.  Alvorens hij een taak kan uitvoeren, dient hij eerst langs de servers van Google te passeren.

Het komt er in feite op neer dat beide manieren hun eigen voor- en nadelen hebben. Op dit punt kan je onmogelijk zeggen dat één van beide opties gegarandeerd beter zal uitdraaien dan de andere. Hoe goed het hele concept werkt, wordt duidelijk van zodra Home gelanceerd wordt. Dat gebeurt in het najaar.

Androidchromecastgooglegoogle homegoogle i/o 2016hardware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken