Nieuws

Klarafy verandert K3 in Carmina Burana

Het probleem van klassieke muziek is niet dat het mensen niet meer aanspreekt, maar dat ze simpelweg niet weten waar te beginnen. Klara komt met een vernuftige oplossing.

Klassieke muziek: wie houdt daar nog van? Dat is met violen, daar zitten geen overdreven bassen in en op een concert zal je geen halfnaakte twerks zien gebeuren. Toch maakt Klara het zijn heilige missie om de tophits van weleer actueel en relevant te houden. Ze zijn daarbij niet vies van een hedendaags hulpmiddel. Om mensen te helpen klassieke muziek te ontdekken, wenden ze zich dit keer tot Spotify.

[related_article id=”170639″]Klarafy heeft als doel om mensen te helpen hun hedendaagse muzieksmaak te koppelen aan componisten die dienden dienden als inspiratiebron voor moderne artiesten, of die gewoonweg muziek in hetzelfde ‘genre’ maakten. “Mensen willen klassieke muziek wel leren kennen, maar weten vaak niet waar te beginnen,” klinkt het in een promovideo van Famous, het bedrijf dat de tool ontwikkelde voor Klara.

De tool werkt erg eenvoudig: je surft naar Klarafy, meldt daar aan met je Spotify-account en je kiest een playlist. De tool gaat die dan vergelijken met zijn eigen database en zal dan enkele klassieke werken voorstellen. Dat kan per artiest, per genre of per ‘mood’. Heb je veel vrolijke muziek in je afspeellijst, dan zal je vrolijke klassieke muziek terugkrijgen. En dat gaat erg ver: hou je van Americana, dan zal je country-achtige bluegrass vinden.

Door je platen gaan

Klarafy werkt niet volledig, zoals je zou denken, via slimme algoritmes, maar werd handmatig bewerkt door musicologen die maanden zijn beziggeweest met het koppelen van artiesten en componisten. Het resultaat is dat je een duidelijke uitleg krijgt waarom een bepaald klassiek stuk perfect is voor jouw smaak.

Zo krijg je bijvoorbeeld: “Klarafy vond David Bowie in je playlist. Daarom raadt Klarafy je deze werken van Philip Glass aan: zijn eerste symfonie, die hij op Bowie’s album ‘Low’ inspireerde, en zijn vierde symfonie, gebaseerd op ‘Heroes’ van Bowie.” Of ook: “Klarafy vond in je playlist: Milow, Michael Kiwanuka, Bob Dylan en Adele. Dat is vaak intimistische, akoestische muziek waarvan de kracht zit in de eenvoud: een stem, een begeleiding en sprekende teksten. Net als bij deze romantische liederen.”

klaraklarafyklassieke muziekontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen