Smart Business Awards 2016: de winnaars
Met de Smart Business Awards zetten we voor het tweede jaar op rij de Belgische IT-sector in de spotlight. We focussen ons hierbij op zakelijke IT in ons land, een onderdeel dat erg relevant is maar te vaak onderbelicht blijft. De awards werden gisteren uitgereikt op de feestelijke Smart Business Awards-ceremonie, geleid door gastvrouw Geena Lisa en hoofdredacteur Bart Stoffels. De Prestige Award werd uitgereikt door Alexander de Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post.
Software
Besturingssysteem en kantoor
Winnaar: Microsoft
Runner-up: Google
Microsoft blijft in deze categorie de forcing voeren, wat zeker ten dele mag worden toegeschreven aan de succesvolle lancering van het Windows 10 besturingssysteem. Googles inspanningen op het vlak van de online kantoorsuite Docs worden beloond met een tweede plaats.
Genomineerden: Apple, Google en Microsoft.
Business Software
Winnaar: Microsoft
Runner-up: Oracle
De categorie van business-software omhelst heel wat applicatietypes, zoals ERP- en CRM-toepassingen. Waar in de eerste editie van onze awards Microsoft nog genoegen moest nemen met de plaats van runner-up, is de reus uit Redmond er dit jaar in geslaagd om op het hoogste schavotje te eindigen. Een andere sterke businesssoftware-speler is Oracle, dat het deze keer (nipt) haalt van SAP en Salesforce.com.
Genomineerden: Afas, Avanade, Exact, Infor, Microsoft, Oracle, Salesforce.com, SAP, Sage en Unit4.
Accounting en Enterprise Resource Management
Winnaar: Exact
Runner-up: Wolters Kluwer
Geen bedrijf dat zonder accountingsoftware kan, en dus mag het niet verwonderen dat we hier een aparte rubriek voor hebben. We zien een status quo wat de eerste plaats betreft, want net zoals vorig jaar wint Exact. Wolters Kluwer haalt het, vooral dankzij de publieksstemming, als runner-up van Unit4.
Genomineerden: Afas, Exact, Inaras, Wolters Kluwer, Sage, Unit4, Winbooks en Wings.
Contentmanagement
Winnaar: Microsoft
Runner-up: Drupal
Eveneens een drukbezette categorie die vrij breed gaat met spelers uit zowel webcontent- als documentmanagement. Microsoft blijkt echter opnieuw ongenaakbaar, zowel qua marktaandeel, tevredenheid als publieksstemmen. Acquia is dit jaar de runner-up en dat is niet onlogisch gezien de alsmaar stijgende populariteit van hun opensource web-cms genaamd Drupal. Een eervolle vermelding is weggelegd voor WordPress.
Genomineerden: Acquia, Adobe, Canon, EMC, HP, IBM, Microsoft, Neopost, Opentext, Oracle, Sitecore, SDL Tridion en WordPress.
Analytics, business intelligence en big data
Winnaar: SAP
Runner-up: IBM
Deze categorie is er een waar heel wat grote spelers de komende jaren zwaar op zullen gaan inzetten. Veel gegadigden dus met elk hun aanpak en verhaal, maar uiteindelijk haalt SAP het – vorig jaar nog de runner-up – van IBM onder andere dankzij de beoordeling van de vakjury.
Genomineerden: Avanade, Commvault, Datatonic, HP, IBM, Information Builders, Keyrus, Microsoft, Microstrategy, Oracle, Qlik, SAP, SAS en Teradata.
Hardware
Desktop en laptop
Winnaar: HP Inc.
Runner-up: Dell
De pc-markt mag dan al flinke klappen blijven krijgen – we hebben het dan over klassieke desktops en laptops – toch blijft HP hier een autoriteit en daar heeft de opsplitsing naar HP Enterprise en HP Inc. weinig aan veranderd. Opvallend is de comeback van Dell dat dankzij de publieksstemmen nog net de runner-upplaats kan veiligstellen ten nadele van Apple.
Genomineerden: Acer, Apple, Asus, Dell, Fujitsu, HP Inc., Lenovo, Panasonic en Toshiba.
Smartphone
Winnaar: Samsung
Runner-up: Huawei
Inzake tevredenheid blijft Apple top, en toch haalt het niet het hoofdpodium. Qua marktaandeel is Samsung duidelijk groter, net zoals de relatief nieuwe speler in deze markt, Huawei. Vooral Huawei zet sterk in met zijn smartphones en houdt zo Apple af van de runner-upplaats.
Genomineerden: Apple, Blackberry, HTC, Huawei, Microsoft, Samsung en Sony.
Tablet en hybride
Winnaar: Apple
Runner-up: Samsung
Tablets en hybrides zijn de toestellen die het de klassieke pc’s moeilijk maken. Apple heeft in deze categorie al een grote voorsprong opgebouwd met de iPad, en met de komst van de iPad Pro onderstreept het duidelijk het belang van deze toestellen voor zakelijk gebruik. Samsung wordt runner-up. Ook Microsoft verdient volgens de vakjury lof, en dan met name voor de Surface Pro-producten.
Genomineerden: Acer, Apple, Asus, HP, Lenovo, Microsoft, Samsung en Toshiba.
Server
Winnaar: HP Enterprise
Runner-up: Dell
Puur op basis van marktaandeel en tevredenheid zijn HPE en Dell incontournable voor wat betreft serverhardware. HPE haalt het dit jaar echter (opnieuw) van Dell omwille van de focus op nieuwe technologische ontwikkelingen zoals The Machine, een nieuw type van computer waar de vakjury veel van verwacht.
Genomineerden: Dell, Fujitsu, HPE, IBM, Lenovo, NEC, Oracle en Supermicro.
Storage
Winnaar: Dell Technologies
Runner-up: HP Enterprise
De opslagmarkt kent momenteel een enorme consolidatiegolf, met als hoogtepunt de overname van EMC door Dell. Het nieuwe megabedrijf gaat door het leven onder de naam Dell Technologies. Geen wonder dus dat deze nieuwe grootmacht op één staat in deze categorie. HPE moet hier dan ook vrede nemen met de runner-upplaats.
Genomineerden: Dell, EMC, Fujitsu, Hitachi Data Systems, HPE, Huawei, IBM, Netapp, Netgear, NEC, Qnap, Symantec, Synology en Western Digital.
Printing en managed printing
Winnaar: HP Inc.
Runner-up: Ricoh
Nog zo’n categorie waar HP traditioneel sterk staat, en daar brengt de nieuwe naam, HP Inc. uiteraard geen verandering in. Opnieuw dus de hoogste waardering voor de printingbusiness van HP. Voor de runner-upplaats was het drummen, maar uiteindelijk haalt Ricoh het deze keer van Canon.
Genomineerden: Agfa Graphics, Brother, Canon, Computacenter, HP Inc., Konica Minolta, Kyocera, Lexmark, Oki, Ricoh, Samsung en Xerox.
Services en outsourcing
Cloud en mobile provider
Winnaar: Telenet
Runner-up: Proximus
Misschien een wat diffuse categorie met heel veel lokale en internationale spelers uit soms zeer verschillende hoeken. Deze award beloont bedrijven die sterk staan op het vlak van cloud en mobile. Telenet werd hier vooral door de publieksjury naar voor gebracht als winnaar, gevolgd door Proximus. De vakjury had ook lovende woorden voor de internationale ambities van het Gentse Showpad.
Genomineerden: Apple, Citrix, Dropbox, EMC, Google, HPE, IBM, Microsoft, Mobile Iron, Proximus, Red Hat, Showpad, Telenet en VMWare.
Applicaties
Winnaar: Atos
Runner-up: Cegeka
Onder applicaties verstaan we zowel het ontwikkelen als het onderhouden van software. Veel kandidaten dus, maar uiteindelijk maakten de publieks- en vakjury het verschil door dit jaar Atos als winnaar te onderscheiden. Cegeka mag zich runner-up noemen.
Genomineerden: Accenture, Atos, Avanade, Capgemini, Cegeka, CGI, Cognizant, CSC, CTG, NRB, Realdolmen, Sopra Steria, Tata Consultancy Services, Van In en Wipro.
Werkplaats
Winnaar: IBM
Runner-up: HP Enterprise
In deze specifieke categorie draait alles rond het uitrusten van de zakelijke eindgebruiker. Ook hier weer behoorlijk wat keuze uit (grote) spelers. Alles lag dicht bij elkaar, maar afgaande op de publieksjury en marktaandelen halen IBM en HP Enterprise het hier van de rest, kort gevolgd door Realdolmen.
Genomineerden: Cegeka, Computacenter, Econocom, Fujitsu, Getronics, HCL, HPE, IBM, Realdolmen, TCS (Tata Consultancy Services), Unisys en Xerox.
Integratie en infrastructuur
Winnaar: Realdolmen
Runner-up: Nextel
Dit vormt het alternatieve domein in services. Ook hier zijn er legio kandidaten voor het hoogste schavot, maar uiteindelijk klimmen Realdolmen en Nextel tot helemaal bovenaan. Beide partijen hebben dit vooral te danken aan hun mooie resultaten vanuit de publieksjury.
Genomineerden: Accenture, Atos, Cegeka, Dimension Data, Fujitsu, Getronics, HCL, HPE, IBM, Infosys, Nextel, NRB, Proximus, Realdolmen, TCS (Tata Consultancy Services) en Wipro.
Datacenter
Winnaar: InterXion
Runner-up: Proximus
In deze goed gevulde categorie staan de datacentervoorzieningen voorop. Dat InterXion in ons land een sterke speler is, mocht vorig jaar al blijken en ze doen het dit jaar gewoon netjes over. Opvallender is dat Proximus dankzij de goede punten vanuit de publieksjury, de runner-uppositie overneemt van Cegeka.
Genomineerden: APC, Cegeka, Cofely, Colt, Data Center United, DC Oostkamp, Emerson, Evonet, Interoute, InterXion, LCL, NRB, PIVOT3, Proximus, Rittal, Sungard, Synergics, Terremark Verizon en Unix Solutions.
Hosting en domeinnamen
Winnaar: Combell
Runner-up: Proximus
Naast een ambitieuze, lokale speler zoals Combell valt moeilijk naast te kijken, en dus mag het niet verbazen dat deze hostingspecialist met internationale ambities in deze categorie de hoofdvogel afschiet. Proximus wordt hier de runner-up.
Genomineerden: Aspex, bNamed, Combell, Nucleus, Proximus, Stuart, Synergics, Telenet en Terremark.
Staffing
Winnaar: Realdolmen
Runner-up: Esas
In het services-luik is staffing – het voorzien van tijdelijke IT-krachten – een belangrijke activiteit. Zoals wel vaker vinden we ook hier zeer uiteenlopende spelers terug. Realdolmen haalt het uiteindelijk van Esas, beiden met een uitstekende appreciatie vanwege de publieksjury.
Genomineerden: Accent, Cegeka, Cronos, Esas, Experis, Ordina, Randstad, Realdolmen, Smals, Sogeti,
USG en T Interim.
Outsourcing en services Benelux
Winnaar: Realdolmen
Runner-up: Esas
Opnieuw erg veel spelers in een categorie die alleen maar aan belang zal winnen in een veranderend IT-landschap. Toeval of niet: zowel Realdolmen als Esas weten hier net als in de categorie staffing het meeste te overtuigen. Ook hier zat de publieksjury er voor veel tussen. Een waardevolle vermelding is er voor Synergics.
Genomineerden: 3D ICT consulting, ACA IT, Amplexor, Cegeka, Centric, Cheops, Cronos, Delaware Consulting, Econocom, Esas, Kangaroot, Komma Board, Ordina, QNH, RealDolmen, Systemat, Synergics, The Reference / Emakina, Tobania en Worldline.
Beveiliging
Beveiligingssuites
Winnaar: Symantec
Runner-up: McAfee (Intel)
Hier gaat het over de antimalwaresoftware die draait op de toestellen van de eindgebruiker. Net zoals vorig jaar krijgt Symantec hier de award op basis van marktpositie en tevredenheidscijfers. Opvallend is de sterke opkomst van Sophos, dat maar nipt de runner-upplaats moet laten aan het veelgebruikte McAfee van Intel.
Genomineerden: AVG, Eset, F Secure, G Data, Kaspersky, McAfee (Intel), Panda, Sophos, Symantec en Trend Micro.
Netwerkbeveiliging
Winnaar: Cisco
Runner-up: Fortinet
Heel andere spelers en dus kandidaat winnaars in de wereld van netwerkbeveiliging. Dat Cisco de award wederom mee naar huis zou nemen, stond min of meer in de sterren geschreven want opnieuw is het onverslaanbaar inzake marktaandeel én waardering van zowel vak- als publieksjury. Dit jaar haalt Fortinet het ietwat verrassend als runner-up.
Genomineerden: Checkpoint, Cisco, Dell, Fortinet, Juniper, Palo Alto, SecureLink en Watchguard.
Telecom en communicatie
Vaste operatoren
Winnaar: Telenet
Runner-up: Proximus
Het zal wellicht niet verbazen dat in deze categorie opnieuw een hevige strijd losbarstte tussen Telenet en Proximus. Uiteindelijk haalt Telenet het hier (opnieuw) met dezelfde redenen als vorig jaar: de publieksjury en een deel van vakjury waren het meest overtuigd. Proximus daarentegen kan wel de beste marktcijfers voorleggen, en wordt zo de runner-up.
Genomineerden: BT, Colt, Destiny, Easynet, Interoute, Mobistar, Proximus, Telenet en Verizon.
Mobiele operatoren
Winnaar: Proximus
Runner-up: Telenet
De inspanningen van Proximus met betrekking tot het uitbreiden van het 4G-netwerk én de eerste stap naar 4.5G, werden duidelijk beloond door zowel vakjury als publieksjury. Telenet gooide bij de vakjury dan weer hoge ogen met de overname van Base en bijhorende ambities. We zijn nu al benieuwd hoe de kaarten volgend jaar zullen liggen!
Genomineerden: Base, Mobistar, Proximus en Telenet.
Collaboratie- en communicatieoplossingen
Winnaar: Microsoft
Runner-up: Cisco
De opmars van Skype in de zakelijke wereld lijkt niet te stuiten met het toevoegen van heel wat nieuwe functies tijdens het afgelopen jaar. Het levert Microsoft een upgrade op ten opzichte van vorig jaar, want het wint nu deze categorie. De winnaar van vorig jaar, Cisco, is nog altijd een mooie en verdiende runner-up.
Genomineerden: Aastra, Alcatel Lucent, Atos, Avaya, Cisco, Microsoft (Skype), Mitel en Unify.
Prestige award
Winnaar: Datatonic
Vanaf dit jaar wordt ook een nieuwe, bijzondere award uitgereikt: de Prestige Award. Deze prijs gaat naar één van de genomineerden uit de 24 categorieën. De winnaar werd bepaald door de gezamenlijke B2B-redactie in samenwerking met de adviesraad. Er kwam dus geen publieke stemming kijken bij deze award. De leden van de redactie en de adviesraad keken daarbij naar de verwezenlijkingen van alle genomineerden, en dit tijdens het afgelopen jaar. Keuzes werden gemaakt op basis van de gevolgde strategie, de opmerkelijke groei of transformatie, of een nieuw baanbrekend product.
Uiteindelijk is het Datatonic dat volgens de vakjury en redactie de Prestige Award het meest verdiende. Deze West-Vlaamse start-up was genomineerd in de veelbelovende big data-categorie, waar het moest wedijveren met grote namen zoals IBM en SAP. Datatonic helpt andere bedrijven groeien met behulp van big data analyses, en werd door de adviesraad geroemd omdat het “expliciet met het nieuwe goud, data, aan de slag gaat”. Ondanks dat Datatonic nog maar sinds 2013 actief is, heeft het toch al een mooi palmares opgebouwd. Zo mag het onder andere het Nederlandse Coolblue tot haar klanten rekenen, en viel het in de prijzen op de internationale datawedstrijd van de Telecom Italia Group. Van harte gefeliciteerd!