Nieuws

Google’s Automodus versus Waze

De Automodus van Google Maps is sinds kort bij ons beschikbaar. Biedt de navigatie een meerwaarde, of blijf je beter bij Waze of je klassieke gps?

Google maps heeft een speciale automodus. . De automodus manifesteert zich als een widget voor je Androidtelefoon. Het widget ziet er op je thuisscherm uit als een gewone app. Het icoontje heeft veel weg van Google Maps, maar verschilt toch een beetje. De naam van het ding is dan ook niet Maps, maar Auto.

Auto-maps

De automodus is in essentie een snelkoppeling naar de autogerelateerde functies van Google Maps. Google probeert te onthouden wat je favoriete bestemmingen zijn vanop bepaalde locaties, en suggereert die meteen zodra je op de snelkoppeling klikt. Klik je op de snelkoppeling wanneer je ’s avonds van het werk huiswaarts keert, dan zal de Automodus zelfs autonoom de navigatie richting je woonst starten. Maps houdt in dat geval rekening met het verkeer, zodat je steeds weet wat de meest efficiënte route is.

De automodus is een widget voor Android die bij Google Maps hoort.

Intuïtief achter het stuur

De automodus doet niets wat Google Maps zelf niet kan, maar de lay-out verschilt een beetje en het gebruik is intuïtiever. Dat is belangrijk in de wagen, waar je immers zo weinig mogelijk met je toestel bezig wilt zijn, zelfs wanneer je het als gps gebruikt. De Automodus is onderdeel van Google Maps en zit normaal voorgeïnstalleerd in het widgetmenu van je telefoon.

De automodus komt zo wel erg in het vaarwater van Waze, een navigatie-app die ook eigendom is van Google. Waze is puur gericht op autobestuurders en heeft een heleboel unieke functies. Zo kan je als Wazer snel aangeven waar er bijvoorbeeld een wagen in panne staat, een gevaarlijke verkeerssituatie zich voordoet of een weg is afgesloten door werken. Andere gebruikers worden zo gewaarschuwd en de app kan rekening houden met de meest actuele situatie om de best mogelijke route te berekenen.

Via Maps is de actuele verkeerssituatie erg duidelijk in de automodus, zelfs wanneer de navigatie niet geactiveerd is.

Samenwerking

Die mogelijkheid om zelf zaken door te geven onderscheiden Waze in eerste instantie van de Automodus. Google verwacht niets van gebruikers dan die laatste app, en schotelt hen enkel relevante informatie voor. Die info is vaak van Waze afkomstig.

Op papier zou de routebegeleiding hetzelfde moeten zijn. Zowel de automodus van Maps als Waze hebben immers toegang tot dezelfde data. In onze test lijkt Waze toch superieur. Zeker de data over werken en afgesloten routes is accurater in de Waze-app. Voor actuele verkeersinformatie kan je dan weer bij beide applicaties terecht. De automodus is volgens ons het meest overzichtelijke navigatie-instrument van de twee. De manier waarop vertragingen en verkeersopstoppingen op de kaart verschijnen is bijzonder intuïtief.

Waze heeft een heel eigen visuele stijl.

Voor- en nadelen

Voor de liefhebbers zouden we Waze aanraden, die app kan en weet meer. De automodus van Google Maps is echter eenvoudiger en overzichtelijker. Je hebt er bovendien geen extra account voor nodig, zoals bij Waze wel het geval is. Tot slot is de integratie van Maps met de rest van Google beter, zodat de automodus interessantere en juistere bestemmingen voorstelt aan het begin van je rit. Beide komen in het Belgische verkeer echter grandioos tot hun recht, en bespaarde deze redacteur al ettelijke uren filerijden.

app van de weekautomodusgooglemapswaze

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken