Brexit zaait twijfel en onzekerheid blijkt uit zoekgedrag Britten
Het Verenigd-Koninkrijk trok gisteren naar de stembussen om te stemmen over de toekomst van het land binnen de EU. Het VK was erg verdeeld in zijn stemgedrag, maar het pro-Brexit kamp ging met de overwinning aan de haal. Al blijkt nu dat veel Britten toch niet helemaal begrepen waarom ze nu eenmaal een Brexit wilden.
Twijfel en onwetendheid
“Wat gebeurt er als we de EU verlaten” was de zoekopdracht die enorm ging pieken omstreeks middernacht in het Verenigd Koninkrijk. In feite ging de zoekopdracht met 250% de hoogte in. Dat blijkt uit statistieken van Google Trends dat het zoekgedrag van Google-gebruikers observeert.
+250% spike in "what happens if we leave the EU" in the past hourhttps://t.co/9b1d6Bsx6D
— GoogleTrends (@GoogleTrends) June 24, 2016
Opmerkelijk is dat die piek zich pas vormde rond middernacht, twee uur nadat de stembussen gesloten werden. Dat suggereert dat er na het leveren van de stemmen nog veel twijfel en onwetendheid bij de Britse bevolking heerste. De zoekopdracht was het populairste in Wales, nu net de plaats waar het meeste pro-Brexit werd gestemd. In Schotland, waar de meeste EU-voorstanders wonen, werd de zoekopdracht het minste uitgevoerd.
Buitenlanders en gezondheidszorg
“Wat er gebeurt als we de EU verlaten” was niet de enige bezorgdheid van Het ‘Onverenigd Koninkrijk’. Andere populaire zoekopdrachten waren: “wat gebeurt er met buitenlanders als we de EU verlaten”, “wat gebeurt er als we in de EU blijven en “Wat gebeurt er met de gezondheidzorg als we de EU verlaten”.
"Why did Britain leave the EU?" – Top questions on the UK globally are all about the #EUref and #EURefResults pic.twitter.com/NwuypqcNtD
— GoogleTrends (@GoogleTrends) June 24, 2016
Ook vandaag blijken veel Britten nog niet helemaal te beseffen wat hun precies overkomt. “Waarom heeft Groot-Brittannië de EU verlaten” is één van de topvragen waar het Verenigd Koninkrijk mee zit. Ook de zoekopdracht: “Zijn we uit de EU?” is populair volgens de Twitterpagina van Google Trends. De zoekopdracht ging met 2.450 procent omhoog.
Verhuizen en de pond
Vragen waar de Britten mee zitten rijken al veel verder naar de inhoud van het referendum alleen. Ze lijken niet bij de pakken te willen blijven zitten. Volgens Google Trends winnen nog een aantal andere erg opmerkelijke zoekopdrachten aan belang ik het VK.
+680% spike in searches for "Move to Gibraltar" in London since polls closed #EUref https://t.co/aMkqjxXH2i pic.twitter.com/wXa1Rk7zjE
— GoogleTrends (@GoogleTrends) June 24, 2016
Een voorbeeld ervan is bovenstaande tweet waaruit blijkt dat de Londenaren “verhuizen naar Gibraltar’ massaal opzoeken. De zoekopdracht ging met 680% de hoogte in. Deze morgen won ook de zoekopdracht: “een Iers paspoort krijgen” enorm aan belang. De zoekopdracht steeg met 100%.
De Britten zijn ook erg bezorgd om hun munt, de pond. Die staat nu op zijn laagste niveau sinds 1985. Een populaire zoekopdracht was dan ook “Wat gebeurt er als de pond verzwakt?”. Nog nooit werd die zoekterm zo vaak opgezocht, aldus Google Trends.