Nieuws

Rusland maakt korte metten met internetprivacy

In naam van antiterrorisme moeten Russische internetproviders binnenkort uitgebreide gegevens bijhouden van alle klanten, waardoor privacy verleden tijd lijkt.

[related_article id=”182556″]Wetten in Rusland zijn altijd net iets indringender dan bij ons. Ze zijn bedoeld om het volk in het gareel te houden en censuur op te leggen, zodat de burger enkel weet wat hij van hogerhand mag weten. Zo werd bijvoorbeeld ooit Wikipedia verbannen omdat die enkele pagina’s bevatte over cannabis. Ook met de privacy gaat het steil bergaf. Vorige week is namelijk een voorstel goedgekeurd door het lagerhuis om internetproviders te verplichten hun klanten in de gaten te houden.

Het is lang niet de eerste stap die de Russische privacy met de voeten treedt. Eerder werden Twitter en Facebook al verplicht om alle gebruikersgegevens van Russen in het land zelf op te slaan, zodat het Kremlin makkelijker toegang kon krijgen. De volgende stap, elke burger nauwlettend in de gaten houden, waar die zich ook begeeft op het web, wordt nu gezet onder het mom van antiterrorisme.

Internetproviders moeten alle communicatie van klanten tot zes maanden bijhouden, metadata voor een jaar en geëncrypteerde berichtendiensten, zoals Whatsapp, moeten achterpoortjes krijgen. De FSB, de opvolger van de KGB, moet namelijk vrije toegang hebben. Daarnaast zijn Russen overigens reeds verplicht hun telefoongegevens van de afgelopen drie jaar toegankelijk te houden.

Oproepen tot terrorisme krijgt ook strengere straffen voor wie dat doet via sociale media: tot zeven jaar. Iemand die weet heeft van zo’n uitlatingen en dat niet meldt, krijgt eveneens een straf van één jaar. Nu het lagerhuis zijn fiat heeft gegeven, zullen de federale raad en het Kremlin dit ongetwijfeld ook snel doen, waardoor de wet binnen de drie jaar in voege zal treden.

internetkremlinprivacyruslandtelecomwet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken