Na de Brexit: wat kunnen we verwachten?
Ondanks de waarschuwingen van grote spelers Microsoft, SAP, IBM en vele anderen, eindigde het referendum omtrent het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk met een ‘njet’: het VK zal binnen onbepaalde termijn de Europese Unie verlaten. Dit tot het chagrijn van de technologie-sector die zich overwegend negatief uitsprak over een mogelijke Brexit.
De invloed op de sector zal dan ook niet min zijn. Op dit moment is het weliswaar onmogelijk hoe de situatie verder zal evolueren, maar enkele gevolgen lijken toch onvermijdelijk. Zo zullen nieuwe handelsovereenkomsten het aannemen van Europese werknemers allicht bemoeilijken, handelstarieven doen stijgen en de nodige implicaties meebrengen voor databescherming.
Zoeken naar talent
Een belangrijk struikelblok in de toekomst blijkt het gebrek aan talent. Grote tech-bedrijven met een vestiging in het VK nemen wel vaker niet-Britse, Europese werknemers aan. In de industrie dreigt immers al een tekort aan geschikte werkkrachten, waardoor er over de landsgrenzen gerekruteerd wordt.
Door de Brexit dreigen de Europese expats nu hun statuut te verliezen. De onderhandelingen tussen het VK en de EU zullen in de komende maanden de precieze impact moeten uitwijzen, maar waarschijnlijk is dat de expats op z’n minst van extra documentatie zoals visa moeten voorzien worden.
Als Europeanen niet meer gemakkelijk kunnen leven en werken in het VK, verliest het land heel wat van zijn charme als vruchtbare tech-bodem. Bovendien is het minstens even makkelijk om werk te outsourcen: near-shoring wordt zo verleidelijk om Europese werkkrachten zonder visum in dienst te stellen. Kortom, zonder de toegang tot het continent, is het VK voor veel bedrijven niet meer het ideale hoofdkantoor om Europa te veroveren.
Databescherming
Met de naderende GDPR is het waarschijnlijk dat ook op het gebied van databescherming het een en ander zal veranderen. Het is waarschijnlijk dat Europa evolueert naar een strenger toezicht op databescherming, nu het VK zijn plaats in de EU heeft afgestaan. Het VK fungeerde immers als tegenwicht voor Frankrijk en Duitsland, de hevige aanvoerders in de privacy-strijd tegen Amerikaanse bedrijven zoals bijvoorbeeld Google. Het VK zal de Europese tendenzen inzake privacy en beveiliging wellicht wel aanhouden als standaard.
Deze veranderingen gelden echter niet op korte termijn. De GDPR wordt pas in 2018 van kracht, terwijl verwacht wordt dat het VK minstens nog twee jaar als deel van de Europese Unie zal functioneren.
Koffiedik
De spanningen rond het referendum hebben na de overweldigende uitslag plaats gemaakt voor twijfel. Het zal nog jaren duren voor de exacte voorwaarden van de Brexit uitgeklaard worden, en zo ook de gevolgen te overzien zijn. Niemand weet hoe het verloop verder zal evolueren. Inmiddels heeft de pond er stevig van langs gekregen, ondergaat de markt hevige turbulentie, en heeft het VK met de hetze een duidelijk signaal gegeven aan de omringende buurlanden.
Een veranderlijk klimaat is allesbehalve aantrekkelijk voor bedrijven. Daarom is het net die onzekerheid misschien wel de gevaarlijkste implicatie van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk.