Nieuws

Het einde van traditionele tv: knip de kabel door

Hoe vaak kijk je nog naar traditionele tv? Netflix en andere streamingdiensten maken een einde aan klassieke televisie.

Al decennia lang staat de tv centraal in de woonkamer van menig Vlaams gezin. Ook nu zijn er maar weinig huizen waar je zo’n toestel niet terugvindt. Dat wil echter niet zeggen dat we nog steeds op dezelfde wijze naar series en films kijken. Dankzij de intrede van Netflix en andere streamingdiensten in België zeggen steeds meer Vlamingen hun tv-abonnement op. Bovendien kijken tieners vaker naar videocontent op hun smartphone dan op een televisietoestel.

Digimeter

Uit de Digimeter van Imec blijkt dat de manier waarop we video’s bekijken sterk afhankelijk is van onze leeftijd. In de leeftijdsgroep van 15 tot 19 jaar kijkt 55,7 procent dagelijks naar tv, terwijl dat percentage stijgt naar 62,7 en 69,4 procent bij twintigers en dertigers. Wanneer we aan diezelfde leeftijdsgroepen vragen of ze dagelijks hun smartphone gebruiken om series te kijken, dan zien we een dalende trend. 59 procent van de ondervraagde tieners kijkt dagelijks videocontent op zijn smartphone, wat meer is dan het aantal leeftijdsgenoten dat een televisietoestel gebruikt. Dat percentage zakt echter naar 46,9 en 42,2 procent voor de oudere leeftijdsgroepen. Bij 65-plussers kijkt er slechts 22 procent videocontent op zijn smartphone, terwijl in deze leeftijdsgroep 70,9 procent van de ondervraagden dagelijks zijn tv gebruikt.

Een groot deel van de tv-gebruikers kijkt bovendien niet langer naar traditionele televisie. Steeds meer mensen hebben een abonnement bij een streamingdienst en maken daar vlijtig gebruik van. Meer dan de helft van de ondervraagde tieners kijkt uitsluitend naar online video en nog eens 33 procent van deze leeftijdsgroep bekijkt een combinatie van online content en tv. Deze percentages zakken wanneer we naar oudere ondervraagden kijken. Slechts 7 procent van 65-plussers kijkt exclusief naar online content.


De manier waarop we naar videocontent kijken, is sterk afhankelijk van onze leeftijd.

Merk je dat je nog maar zelden naar klassieke tv kijkt, dan is het een goed moment om je kabelabonnement op te zeggen.

Bundels

Merk je dat je nog maar zelden naar klassieke tv kijkt, dan is het een goed moment om je kabelabonnement op te zeggen. Op deze manier kan je immers een hoop geld besparen. Momenteel betalen de meeste Vlamingen voor een bundel met internet, tv en telefoon inbegrepen. Hoeveel kosten deze pakketten?

Telenet

Bij Telenet heb je de keuze uit twee pakketten: Whop en Whoppa. Aan de eerste bundel ben je maandelijks 68,82 euro kwijt, terwijl Whoppa 79,48 euro kost. Whop geeft je recht op een download- en uploadsnelheid van 100 en 10 Mbps, 200 GB internetvolume, meer dan 85 zenders en gratis bellen tijdens de daluren. Wie een Whoppa-abonnement heeft, krijgt snelheden van 200 en 20 Mbps en kan onbeperkt surfen.

Telenet biedt eveneens pakketten met slechts internet en tv aan. Hier heb je de keuze uit drie bundels met verschillende internetconnecties. Het goedkoopste pakket van 53,70 euro geeft je 150 GB internetvolume en een download- en uploadsnelheid van 50 en 5 Mbps. Door 76,90 euro per maand te betalen verdubbel je de internetsnelheden en krijg je 200 GB volume. Het duurste abonnement van 89,90 euro geeft je recht op snelheden van 200 en 20 Mbps en bevat een onbeperkt surfvolume.


Voor het strafste abonnement van Telenet moet je een hoop geld bovenhalen.

Proximus

Proximus biedt drie pakketten met internet, tv en telefoon aan. Familus kost 67 euro en geeft je onbeperkt internet met een downloadsnelheid van 100 Mbps en een uploadsnelheid van 15 Mbps. Verder kan je naar meer dan 80 zenders kijken en mag je gratis bellen tijdens de daluren. Aan Tuttimus ben je maandelijks 90,94 euro kwijt. Dit abonnement bevat dezelfde internetsnelheden, tv-zenders en vaste lijn als Familus. Je krijgt echter eveneens een mobiel abonnement van 3 GB, 120 belminuten en onbeperkt sms’en. Wie 74,99 euro betaalt, krijgt het Minimus-abonnement van Proximus. Hierbij krijg je internet met een download- en uploadsnelheid van 100 en 6 Mbps en Proximus TV. In plaats van een vaste lijn krijg je een mobiel abonnement met 1,5 GB data, 120 belminuten en onbeperkt sms’en.

Ten slotte heeft Proximus een bundel met uitsluitend internet en tv. Je betaalt 59 euro in de maand en krijgt internet met een downloadsnelheid van 100 Mbps en een uploadsnelheid van 6 Mbps. Verder krijg je Proximus TV met meer dan 80 zenders.


Proximus biedt een pakket aan bestaande uit vier onderdelen: internet, tv, vaste lijn en mobiel.

Scarlet

Scarlet biedt goedkopere abonnementen aan dan telecomreuzen Telenet en Proximus, maar heeft een kleinere keuze dan zijn concurrentie. Scarlet Trio is de enige bundel die je bij het bedrijf kan aanschaffen. Voor 39 euro per maand krijg je digitale tv met 30 zenders, krijg je internet met snelheden van 50 en 4 Mbps en kan je tijdens de daluren onbeperkt bellen naar vaste lijnen in België.

Orange

Orange is een nieuwe speler in dit segment en maakt gebruik van de infrastructuur van Telenet. Het bedrijf biedt geen vaste lijn aan, maar heeft wel pakketten met een mobiel abonnement. Alle bundels die Orange aanbiedt, bevatten dezelfde internetverbinding en tv. Het bedrijf biedt onbeperkt internet aan met een downloadsnelheid van 100 Mbps en heeft 70 tv-zenders. Kolibrie is het goedkoopste abonnement en kost 57 euro. Hierbij krijg je 0,2 GB mobiele data, onbeperkt sms’en en 1,5 uur bellen. Het duurste abonnement kost 99 euro per maand en geeft je 20 GB data. Je kan gratis sms’en en onbeperkt bellen. Bovendien kan je mobiel internet gebruiken in landen die tot de ‘Best Destinations’ behoren, waaronder Australië, Zwitserland en Turkije.


Orange werkt er hard aan om zijn app naar hetzelfde niveau als de app van Telenet en Proximus te tillen.

Easy Switch

Wanneer je besluit dat je geen traditionele tv meer wilt ontvangen, moet je je gehele bundel opzeggen. Gelukkig is het sinds kort niet zo moeilijk om van operator te veranderen in België. De overheid legde immers alle telecombedrijven de Easy Switch-procedure op die operatoren verplicht om de overstap op zich te nemen.

Wanneer je klant wordt van een nieuwe operator start de Easy Switch-procedure automatisch, tenzij je uitdrukkelijk vraagt om hier geen gebruik van te maken. Je nieuwe operator ontvangt een mandaat dat hem in staat stelt om de verandering van operator in jouw plaats te regelen. Hij zegt je abonnement bij je vorige provider op en regelt de installatieprocedure voor je nieuwe abonnement. Je nieuwe operator heeft enkele gegevens nodig om in staat te zijn de Easy Switch-procedure te starten. Indien je van bundelabonnement wisselt met vaste telefonie inbegrepen, moet je laten weten of je je huidige nummer wilt behouden. Verder heeft je operator je Easy Switch ID nodig. Dat nummer kan je terugvinden op je factuur, aankoopbevestiging en online klantenzone van je oude operator.


Dankzij Easy Switch kan je erg eenvoudig van telecomprovider veranderen.

Sinds kort is het niet zo moeilijk om in België van operator te veranderen.

Internetabonnement

Een afzonderlijk internetabonnement is jammer genoeg in verhouding duurder dan een bundel. De grote telecomoperatoren proberen immers zoveel mogelijk consumenten naar hun triple play abonnementen te lokken. Naar gelang de internetsnelheid betaal je bij Telenet 27,80; 51 of 73 euro per maand. De internetsnelheden variëren van 50 tot 200 Mbps. Het goedkoopste abonnement van Telenet bevat 150 GB surfvolume, terwijl je bij het duurste abonnement onbeperkt op het internet kan. Bij Proximus betaal je 27,5 euro voor 50 Mbps- en 49,99 euro voor 100 Mbps-internet. Het Start-abonnement bevat slechts 100 GB per maand.

Van de grotere namen heeft Scarlet veruit het goedkoopste aanbod. Voor 23 euro per maand kan je al van internet genieten. In dat geval ben je wel beperkt tot 50 GB en heb je een internetsnelheid van slechts 30 Mbps. Internet Loco geeft je daarentegen de kans om onbeperkt te surfen aan 50 Mbps voor 35 euro per maand. Orange biedt enkel mobiel internet afzonderlijk aan.


Veel mensen hebben voldoende aan een internetabonnement.

Test-aankoop

Wie behalve zijn tv-abonnement ook de Belgische telecomreuzen aan de deur wil zetten, kan bij de website van test-aankoop terecht. Hier kan je telecomabonnementen vergelijken en maak je kennis met relatief onbekende namen. De website zoekt de interessantste abonnementen die aan jouw wensen voldoen.

Zo raadt test-aankoop edpnet aan voor een intensieve gebruiker. Via dit bedrijf kan je onbeperkt surfen aan een snelheid van 100 Mbps voor slechts 34,95 euro per maand. Bovendien kan je met dit abonnement eveneens gratis bellen naar andere edpnet-abonnees. Een andere naam die bovenaan in de lijst opduikt, is United Telecom. Deze operator geeft je de kans om onbeperkt te surfen aan 70 Mbps voor slechts 23,99 euro per maand. Wel heb je een actieve Proximus-lijn nodig, of betaal je tien euro per maand extra.


Via Test-aankoop kan je eenvoudig alle internetabonnementen vergelijken.

Streamingdiensten

Dat je geen tv-series meer ontvangt via de klassieke weg wil niet zeggen dat je geen tv meer kan kijken. Zowel voor Vlaamse als internationale programma’s bestaan er oplossingen via het internet in de vorm van streamingdiensten. Sommige van deze toepassingen kan je gratis gebruiken, terwijl anderen een maandelijkse betaling vragen.

Eén van de bekendste streamingdiensten ter wereld is Netflix. Het platform is van oorsprong Amerikaans en is sinds september 2014 ook in België beschikbaar. Op Netflix kan je duizenden series en films terugvinden, die je naar believen kan bekijken. Netflix produceert zelf verschillende series, maar biedt eveneens programma’s van andere producenten aan. Jammer genoeg is het Vlaamse aanbod op de dienst erg beperkt.

Je kan Netflix gratis een maand uitproberen, alvorens je een abonnement moet aanschaffen. De streamingdienst kan je in drie smaakjes krijgen. Betaal je 7,99 euro, dan kan je series op één scherm tegelijkertijd bekijken aan basiskwaliteit. Voor 10,99 euro per maand verhoogt dat aantal naar twee schermen en wordt HD-content beschikbaar. Het duurste abonnement van 13,99 euro omvat HD- en Ultra HD-content en laat je toe om gelijktijdig op vier schermen te kijken.


Netflix heeft een erg uitgebreid aanbod van films en series.

Amazon Prime Video

Zoals de naam doet vermoeden, is Amazon Prime Video onderdeel van Amazon Prime. Je betaalt 5,99 euro per maand, waarna je meer dan 50 miljoen producten gratis en snel kan laten leveren. Bovendien krijg je toegang tot meer dan twee miljoen liedjes en duizend digitale boeken. Amazon Prime bevat verder onbeperkte opslagruimte voor je foto’s en toegang tot Twitch Prime. De videodienst die eveneens bij Amazon Prime hoort, is sinds eind 2016 in België beschikbaar en biedt een goedkoper alternatief voor Netflix. Houd er wel rekening mee dat het aanbod van Amazon Prime Video minder uitgebreid is dan Netflix. Behalve de Amazon Original Series vind je niet veel recente content terug. Bovendien zijn Vlaamse en Nederlandstalige video’s op het platform onbestaande en beschikt slechts een deel van de content over Nederlandse ondertitels.


Sinds kort kan je in België van de videodienst van Amazon genieten.

Vlaamse series

Wie graag naar Vlaamse series kijkt, zal zich bij zowel Netflix als Amazon niet thuis voelen. Gelukkig bieden de meeste lokale zenders voortaan series gratis via het internet aan, al moet je dan doorgaans wel verplicht naar advertenties kijken.

Om programma’s die op de kanalen van de Vlaamse openbare omroep worden getoond te bekijken, kan je bij VRT NU terecht. Je kan je op deze website registreren met onder andere Facebook en Google, waarna je live tv kan kijken of radio kan beluisteren. Verder kan je eveneens afleveringen uitgesteld kijken. VRT streeft ernaar om afleveringen minstens 30 dagen online aan te bieden, maar dit kan variëren. Bovendien heeft de openbare omroep niet de rechten om alle programma’s online te plaatsen. Deze series kan je dan enkel live bekijken. VRT NU is momenteel reclamevrij, maar dat zal in de toekomst jammer genoeg veranderen.


Series van de VRT kan je gratis bekijken via VRT NU.

Medialaan

Medialaan biedt eveneens een overkoepelend platform waarop je content van verschillende kanalen kan bekijken: Stievie. Stievie bestaat zowel in web- als in appvorm en kan je gratis gebruiken om naar VTM, Q2, Vitaya, CAZ, VTMKZOOM, Kadet en Qmusic te kijken. Je kan uitgesteld kijken tot zes dagen en krijgt gepersonaliseerde advertenties voorgeschoteld die je niet kan doorspoelen. Stievie bestaat eveneens in betalende vorm. Stievie Premium kost 9,99 euro per maand en bevat content van 18 zenders. Behalve de kanalen van Medialaan, kan je dan ook naar content van SBS, VRT, Discovery en Fox kijken. Jammer genoeg krijg je dan nog steeds reclame te zien.

VTM en Q2 bieden eveneens hun content afzonderlijk aan. Op hun website kan je je aanmelden, waarna je live tv kan kijken, of een oudere aflevering kan bewonderen. VTM laat je tot 30 dagen uitgesteld kijken en heeft een app. Ook Q2 biedt een app met video’s aan. Beide kanalen bieden hun content gratis aan, maar tonen wel reclame.


VTM biedt video’s aan via zijn website en via een app.

SBS

SBS is een andere grote speler in het Belgische tv-landschap. Het bedrijf is verantwoordelijk voor Vier, Vijf en Zes. Je maakt een account aan op één van de websites van SBS, waarna je deze logingegevens eveneens op de andere platformen kan gebruiken. Voor alle kanalen van SBS moet je via het web gaan; Vier, Vijf en Zes hebben geen app.

Net als bij de websites van andere mediahuizen krijg je advertenties te zien alvorens je naar een aflevering kan kijken. De websites van Vier, Vijf en Zes hebben eenzelfde layout en bieden afleveringen aan die al op tv zijn geweest.


SBS heeft geen app, maar biedt wel content aan via verschillende websites.
kabelstreamingtv

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken