Wolfram Alpha: slimmer dan Google
Wat gebeurt er als je in Google de zoekterm “jaguar” intypt? De algoritmes van Google krabben zichzelf even virtueel door de haren, en tonen je dan maar een mix van allerlei websites die zowel over het dier als over het automerk berichten. De kans dat je meer wilt te weten komen over beiden is erg klein. Gebruik daarom Wolfram Alpha.
Semantiek
Wolfram Alpha bestaat al langer als website, maar ondertussen heeft het bedrijf ook al een app ontwikkeld die alle slimmigheden van de antwoordenzoeker ook naar je mobiele apparaten brengt. Jammer genoeg werkt die net als de website enkel in het Engels. De kracht van Wolfram Alpha zit hem in de zogenaamde ‘semantiek’ die de zoekrobot in het geven van antwoorden kan brengen. Laat ik dat begrip voor alle duidelijkheid even uitleggen met ‘jaguar’ voorbeeld.
Als je in Wolfram Alpha de zoekterm ‘jaguar’ invoert gaat de app er van uit dat je over het dier spreekt. Vervolgens krijg je een erg complete lijst met feiten over het dier te zien. Als je echter op zoek bent naar meer informatie over het automerk kan je Wolfram Alpha de zoekterm anders laten interpreteren. Meteen onder de zoekbalk verschijnt namelijk onderstaande tekst:
“Veronderstellende dat “jaguar” een diersoort is.” Daarna klik je op die tekst en verschijnt: “Gebruik de financiële entiteit”, “Gebruik de divisie van een autofabrikant”, “Gebruik het NFL-team”, “Gebruik het woord” of “Gebruik het gen”. Vervolgens kan je doorklikken naar elk van de opgenoemde categorieën.
Gegevensbanken
Daarna verschijnt er een uitgebreid informatierapport over elke zoekterm. In dat rapport wordt er gebruik gemaakt van afbeeldingen, statistieken van een databank, feiten enzovoort. Maar waar haalt Wolfram Alpha al zijn informatie vandaan? Het maakt gebruik van honderden gegevensbanken die het raadpleegt. Elke gegevensbank heeft eerst de goedkeuring gekregen van wetenschappers om er zeker van te zijn dat alle info ook meteen correct is. Je kan de bronnen bij alle antwoorden ook telkens controleren.
Complexe vragen
Semantiek in combinatie met krachtige berekeningen zijn de grote toeven van Wolfram Alpha. Leuk is ook dat je in het Engels complexe vragen aan de zoekmachine kan stellen. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe oud Bill Gates in 1976 was – het jaar waarin Steve Wozniack de Apple I in elkaar zette – dan hoef je enkel in te vullen: “How old was Bill Gates in 1976?”. Als antwoord krijg je: “19 years”.
Interessant is ook dat Wolfram Alpha je laat zien hoe hij ‘dacht’ wanneer je die vraag stelde. Er verschijnt: “Invoer interpretatie: Leeftijd van Bill Gates (zakenman) in 1976″. Handig is ook dat je bij elke gegeven op het pijltje rechts kan klikken. Vervolgens kan je elk element als een nieuwe interpretatie laten beschouwen. Zo kan je bijvoorbeeld doorklikken op “volledige naam”. Vervolgens krijg je meer info over de volledige naam van Gates.
Wiskundig genie
Als je met de app van Wolfram Alpha aan de slag gaat zal je misschien wel merken dat de app gebruik maakt van een erg bijzonder toetsenbord. Dat is voorzien van een hele reeks wiskundige symbolen waar je doorheen kan bladeren. Dat komt omdat de app ook in staat is om complexe wiskundige berekeningen voor jou op te lossen. Het toetsenbord is wel even wennen als je je eigen toetsenbord gewend bent.
Alle platformen
Wolfram Alpha is een ideale app voor studenten, wetenschappers of eender wie een superintelligente antwoordenzoeker in zijn broekzak wil hebben. De Wolfram Alpha-app is beschikbaar op alle platformen. Er is een app voor Android, iOS en Windows Phone.
In tegenstelling tot de website is de app niet gratis. Hoewel ook de website al gauw benadrukt dat het om een betalende ‘pro-functie’ gaat als je wat dieper wilt inzoomen op een onderwerp. De Wolfram Alpha-app zal je een paar euro kosten. Prijzen kunnen verschillen per platform.