Draadloos laser-internet potentiële concurrent voor wifi
Facebook heeft het idee van draadloos internet op basis van lasers al eerder geopperd. Het komt nu met resultaten die tonen dat de techniek wel degelijk een toekomst heeft. Een nieuwe paper van het Facebook Connectivity lab detailleert een opstelling waarin lasers een internetverbinding met een snelheid van meer dan 2 Gigabits per seconde (256 MB/s) kunnen leveren. Die capaciteit plaatst de technologie op dezelfde hoogte als de meest geavanceerde wifi-verbindingen die je vandaag kan gebruiken. Wifi maakt gebruik van radiogolven om data te verplaatsen.
Belang van kleuren
Het project kadert in Facebooks missie om internet te brengen naar netwerkloze gebieden. In regio’s waar het inplanten van gsm-masten moeilijker is, zouden laserinternet een oplossing kunnen betekenen. De methode die Facebook toelicht in de studie maakt gebruik van fluoriserende optische vezels om het licht van de lasers te verzamelen, een verschil met traditionele opstellingen. Omdat de vezels niet dezelfde kleur uitstralen dan die van het licht dat ze absorberen, kan je een meer heldere straal gebruiken en de snelheid van de data-overdracht opvoeren. In combinatie met geavanceerde netwerktechnieken om de data te encoderen, maakte dat de 2 Gbps mogelijk op een bandbreedte van 100 MHz.
Facebook is nog niet klaar om het laserinternet te commercialiseren zoals het dat al wel gedaan heeft met antenne OpenCellular. Wel stelt het team achter het project dat het potentieel van de techniek nog kan vergroot worden. Mocht iemand er in slagen om materialen te ontwikkelen die met het infrarood-spectrum werken, dan zou men de snelheid kunnen optrekken naar 10 Gbps.
Er zijn ondertussen nog andere concurrenten voor wifi in ontwikkeling. Lifi bijvoorbeeld, dat snelheden belooft die honderd keer hoger liggen dan wat draadloos internet ons vandaag biedt.